https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Полезно да се знае: за кашлицата и задуха

0

Такова нещо като болест кашлица няма да намерите в нито един том специализирана литература, в нито едно издание с медицннски факти, в нито една диагноза. Кашлицата е симптом на друго заболяване, което води предимно до белите дробове и дихателните пътища. Освен това с кашлица може да се диагностицират и други общи неразположения на организма. Нека да разгледаме няколко факта относно кашлицата и различните й значения.

1. Кашлицата издава някаква инфекция или заболяване. Но някои хора смятат, че именно кашлицата е самата болест, което е погрешно.

2. Изключително погрешно е да се смята, че кашлицата е съвсем нормално състояние, нещо като рутина на организма в даден период от време. Например сутрин. Затова не се успокоявайте с разсъждения от рода на ” Кашлям всяка сутрин, след събуждане, защото съм пушач” – това обезателно може да ви изиграе лоша шега. Кашлянето обикновено е опит на тялото да изхвърли kashlicaнатрупаната слуз в гърлото.

3. Цигарите увреждат необратимо белите дробове. Белите дробове на пушачите остарява три пъти по-бързо от тези на непушачите.

4.  При младите пушачи, които са започнали лошия навик още като тийнейджъри, се спира развитието на белия дроб. Развиетото на този орган продължава до 25 години.

5. Ако страдате от задух, то той може да следствие от сърдечно-съдов, неврологичен или дори бъбречен проблем, а не само от широкоразпространеното белодробно възпаление.

6. Добре е всеки един човек да си направи като профилактика измерване обема на белия дроб, която в медицинската практика е известно с наименованието ФЕО-1 ( форсиран експираторен обем ) и дава важна информация на пулмолога.

7. Знаете ли, че дихателните ни пътища са дълги цели 2400 км, колкото е разстоянието от София до Дъблин напр. 600 млн. са алвеолите, които участват в процеса на дишане.

8. Астмата е най-честата причина децата да отсъстват от училище.

9. По района на Черноморието, особено що се отнася до Южното, има много по-често наблюдавана тенденция, децата по-често да са болни от астма, отколкото в другите региони на страната. Лекарите предполагат , че това се дължи на презастрояването и други фактори на замърсяване на околната среда.

10. С настъпването на пубертета близките на болните от астма деца очакват болестта да отшуми. За голямо съжаление това е по-скоро изключение, отколкото правило. 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.