https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Полезният пектин за нашето здраве

0

Пектинът е полизахарид, съдържащ се в растенията. Той спада към групата на разтворимите хранителни влакнини. Има свойството да свързва водата и да образува високо вискозни разтвори, както и способност да свързва жлъчните киселини в червата.  За разлика от целулозата, която не може да се разтваря, пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво.

В България са проведени проучвания с високо естерифициран ябълков пектин, които показват, че приложението му в диетите на болни с нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с 5-18%. Смята се, че това се дължи на ефекта на пектина върху екскрецията (изхвърлянето) на жлъчните киселини, вискозитетните му свойства и др. Научно е доказано, че пектинът намалява повишените нива на “лошия холестерол” и на триглицеридите, като в същото време не намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност. Освен това пектинът намалява и повишаването на кръвната захар след прием на въглехидрати.

пектинУпотребата на пектин подобрява функцията на дебелото черво. Неговата ферментация в организма увеличава микробиалната клетъчна маса в несмляните фекални остатъци, което повишава тяхното разграждане. Поради способността на пектина да свързва водата, съдържанието в дебелото черво се разрежда, което намалява вредното въздействие на неговите съставки.

Пектинът има вискозитетни свойства. Неговата консумация забавя процесите на храносмилане и изпразването на стомаха, при което чувството за ситост се увеличава и може да намали хранителния прием.

Известни количества пектин могат да се набавят чрез плодовете, като по-големи количества се откриват в ябълките, дюлите, цитрусовите плодове. За съжаление от половин килограм плодове може да се набави само около 0.5 грама пектин. Поради това за целите на диетотерапията се прилага пектин на прах, получен от различни плодове като добавка към храната.

На пазара се предлага високоестерифициран пектин, който за разлика от нискоестерифицирания пектин, практически не намалява всмукването на минералите, съдържащи се в храната и не води до нарушения на техния баланс в организма. Употребата на нискоестерифициран пектин се препоръчва и включва в диетите на хора, изложени на въздействието на тежки метали, тъй като той може да ги свързва в стомашно-чревния тракт и да спомага за тяхното извеждане от организма. Неприятното в случая е, че едновременно с това той в значителна степен свързва и минералите желязо, калций, мед и цинк. Това намалява всмукването им от организма и при продължителен прием на нискоестерифициран пектин може да доведе дефицити от тези минерали, поради което те трябва да се вземат допълнително под формата на хранителни добавки.

На база на посочените физиологични свойства на пектина, той се прилага:

– при увеличен общ холестерол, увеличен “лош холестерол”, увеличени триглицериди в кръвта;

– при диабет, тъй като понижава кръвната захар;

– включва се в диети при затлъстяване, стомашно-чревни нарушения, тъй като влияе на перисталтиката, а няма калорийна стойност;

– при профилактиката на атеросклерозата, сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни;

– при профилактиката на отравяния с тежки метали;

За тези цели е необходима консултация със специалист, относно количествата, които да се приемат.

За да сте сигурни, че ще получите желаните резултати от приема на пектин е препоръчително да използвате чист ябълков пектин без добавена захар и други подобрители.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.