Полезните слънчогледови семки

Семената от слънчогледа, белените слънчогледови семки съдържат много полезни вещества за тялото

слънчогледови семки

– Витамини А, B, C, D, E – те са най-важните и значими биологично активни вещества за организма, засягащи работата на органите на зрението.

– Микроелементи: натрий, фосфор, йод, силиций, магнезий, калций, желязо, селен, цинк . Такъв набор от минерали има благоприятен ефект върху много системи в организма. Кръвоносните съдове се изчистват от плаките холестерол ( ако се консумират сурови слънчогледови семки), стимулира се храносмилането, подобрява се функцията на черния дроб, жлъчните потоци се почистват. Слънчогледовите семки имат доста високо съдържание на магнезий – 300 мг на 100 г от продукта. Това е от съществено значение за сърдечно-съдовата система, имунната система и нервната система.

– Мастни киселини. Ненаситени мастни киселини, които съдържат слънчогледовите семки са много полезни за тялото , те са съществен компонент на клетъчните мембрани и мозъчните структури .

– Протеинови съединения. Слънчогледовите семки съдържат около една пета от необходимия за тялото протеин.

Ползи и вреди на слънчогледовото семе

Въпреки това изобилие от полезни свойства, слънчогледовите семена имат и своята отрицателна страна:

Много са калорични. Ако се консумират печени, твърдата обвивка може да повреди зъбите при честа употреба. В суровите слънчогледови семки има и кадмий, както и други мазнини, които могат да доведат до появата на киселини в стомаха. Освен това, слънчогледовите семки оказват влияние и на гласните струни, променяйки тембъра, така че онези, чиито професии са свързани с използването на гласа, не трябва да консумират много слънчогледови семки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.