https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Полезните ефекти от консервирани храни

0

Менюто с консервирани храни може да бъде полезно за здравето. Учени от САЩ доказаха, че редовната употреба на консервирани храни прави менюто по-здравословно в сравнение с рациона на хората, които не ядат консерви.

Можем ли без консервирани храни?

Употребата на консервирани храни – плодове и зеленчуци прави храненето ви по-балансирано, уверяват американските учени. Същевременно те не премълчават факта, че любителите на консерви поглъщат по-голямо количество калории, сол и захар. По темата са работили калифорнийски учени, които анализирали информацията за хранене и здраве на повече от 42 000 американци на различна възраст. Данните са за период от 10 години, поясняват от medikforum.ru.

Учените оценявали общото качество на практикуваните диети в зависимост от употребата на консервирани плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнести храни, мляко, морски дарове, потреблението на сол и захар, както и на т.н. празни калории. Оказва се в крайна сметка, че хората, които включват в менюто си консервирани храни, имат 49 точки по 100-бална система – срещу 47.4 при хора на аналогична възраст, които не ядат консерви. Но защо не се замислим за това – какво всъщност са една-две точки разлика пред варианта разнообразието в менюто да върви  „в пакет“ с назоваваните под сурдинка негативни страни на този тип храни?!

При децата включването на консервирани храни в менюто позволява качеството на диетата да се подобри до 45.8 срещу 43.3 при отсъствието на консерви. Любителите на консервирани храни наистина приемат по-разнообразни хранителни продукти, но едновременно с това поглъщат повече захар и мазнини, т.е. товарят се с калории. Цитираното изследване е публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

По-рано се считаше, а и сега мнозина вярват, че пресните плодове и зеленчуци са много по-полезни от консервираните. Затова консервирани храни трябва да се ядат само в краен случай, ако няма начин да се набавят свежи храни. На практика цитираното изследване опровергава тази теория и реабилитира консервите с уговорката, че факторът калории – захар и мазнини, както и солта, трябва да се отчитат също при оценките за здравословно хранене.

Вие как мислите?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.