https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Полезните мазнини, които да включим в менюто си

0

Все още има хора, които вярват, че абсолютно всички мазнини вредят на здравето. И се опитват да ги отбягват в борбата си с килограмите и здравословното хранене. А истината е, че това е доста крайно мнение. Защото всяка една група храни е полезна за тялото. Стига да е от правилния вид. Има мазнини, които са полезни за развитието на оргазнизма и правилното му функциониране. Този вид мазнини доставят повече енергия на тялото, както и го пазят при резки климатични промени. И от преждевременно стареене, защото някои от тях са пълни с антиоксиданти. Редица проучвания показват, че мазнините са важен фактор за набавянето на витамини А, D и E и са жизнено необходими хранителни вещества за добрата и редовна метаболитна функция и растеж. Но за да бъдем здрави и в добро физическо състояние, трябва да знаем кои са тези полезни мазнини, които можем спокойно да сложим в ястието или салатата си.

maznНа първо място разбира се е зехтинът. Но не всеки. Най-ценен е Extra Virgin видът, който притежава богатство от мононенаситени мазнини, изключително полезни за сърцето. В зехтинът има много антиоксиданти и полифеноли. А те са изключително важни за борбата на организма с нестабилни молекули – свободни радикали, атакуващи клетката по различен начин. И трябва да се знае, че колкото по-пресен е продуктът, толкова е по-висококачествено. Особено що се отнася до антиоксидантите.

Друг вид полезна мазнина за готвене е рапичното масло. То е с изключителни ниски нива на наситени мазнини, но пък с високи нива на моно-и полиненаситени мазнини. Маслото не притежава силен и натрапчив аромат, което го прави предпочитано за редовна универсална употреба.  Изключително дълготрайно е, годно за употреба, дори и след известно време след закупуването му.

Друга полезна мазнина за тялото и сърцето е лененото масло. Освен като добавка при готвене, то лененото масло може да е изключително полезно и като дресинг за салати, сосове и др. Маслото има приятен аромат, но много кратък срок на годност. Редовната му консумация доставя изключително важни и незаменими мастни киселини и хранителни вещества. Проучвания показват, че лененото масло е полезно и за сърцето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.