Полезната смокиня

Знаете ли, че дървото на смокинята е дърво без цвят? Китайците имат специално име за този вкусен и ароматен плод – „плод без цвят“. Начинът, по който се развива плодът на смокинята всъщност е чрез специално адаптиран вид съцветие, което е съставено от множество цветове, като тези цветове просто не се виждат. Съцветието е почти затворено, като цветчетата са с размер на по 1 мм, подредени по вътрешната му повърхност.

В нашата страна смокинята зрее в началото на есенния сезон, като нейната беритба се извършва на няколко етапа, според това какво е нейното предназначение за консумация – дали ще се вари, суши или хапва в пресен вид. За жалост пресните плодове не са много трайни, ето защо тяхното транспортиране не е много възможно, а пък в хладилник не могат да стоят повече от два дни.

Що се отнася до полезните вещества, в състава на смокинята се срещат множество хранителни вещества, които за разлика от други плодове, не се губят при сушенето й. Дори някои се увеличават. Например сушените смокини съдържат много голямо количество минерали. Смокините са изключително питателни и се усвояват много лесно от организма, като могат да помогнат за лечение на кашлица, както и за бързо заздравяване на рани. Плодовете на „безцветното дърво“ засищат повече от добре, като в 100 грама от плода е доказано, че има почти 3 грама фибри (в сушените грамовете стават 15). А фибрите са изключително полезни за fig_jam_3храносмилането, намаляват високия холестерол, както и понижават риска от сърдечни заболявания. В плода се съдържат витамините B, РР, С, бета-каротен и минералите натрий, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор.

Калият е минерал, който спомага за регулирането на кръвното налягане. Този минерал се съдържа и в смокините. Що се отнася до желязото, смокините са по-богати даже и от ябълките. А ако търсите алтернативен източник на калций, то 2 големи смокини ще ви набавят калция от половин чаша мляко.

Медицинските лица и фитотеравтите препоръчват да се ядат смокини при анемия, а също и при заболявания на далака и черния дроб.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.