Полезната малина за нашето здраве

Малината е многогодишно храстовидно растение принадлежащо към рода Розоцветни. Растението достига височина до 2 метра. Познати са около 320 вида малини.

Плодовете на малината, също наричани малини, имат антипиретични свойства, поради което често биват препоръчвани при остри респираторни заболявания. Научно е доказано, че малините съдържат салицилова киселина, което означава, че тяхната консумация оказва ефект подобен на този на аспирина. Освен това малините имат и хомостатично и натитоксично действие. Те са чудесно средство за подобряване на апетита и успешно се прилагат при лечение на анемия.

малиниМалините са особено полезни за жените. Вкусните червени плодчета оказват благотворно въздействие върху цвета на кожата, тъй като съдържат витамини А, Е, РР, С. Те съдържат също фолиева киселина, която влияе положително върху тялото на жената, особено по време на бременност. Листата на малините пък имат диуретичен ефект и тяхната употреба подобрява бъбречната дейност.

В малините има и голямо количество мед, който се използва от медицината като добавка в повечето антидепресанти. Поради това малините са изключително полезни и за хора, подложени на ежедневен стрес и напрежение.

Червените плодове са чудесна храна, използвана в диетичното хранене, тъй като утоляват жаждата и подобряват храносмилането.

Отдавна е известно, че малините имат свойството да понижават високата телесна температура. Това се дължи на съдържащата се в тях салицилова киселина.

Още от стари времена плодовете се употребяват в народната медицина за подобряване на храносмилането, при скорбут, малокръвие, стомашни болки, като отрезвяващо средство след приема на голямо количество алкохол. Малините имат отхрачващо действие при сухи бронхити, чудесно натурално средство са за укрепване на сърдечната дейност, обогатяват организма с витамини и минерални вещества. Поради високата си киселинност плодовете са полезни и при стомашно-чревни разстройства. Пектинът и семенцата на плода влияят благоприятно при запек.

И още една добра новина – малините не губят полезните си свойства след термична обработка, което се получава при много други плодове.

Важно е да се знае, че болните от подагра и нефрит не бива да консумират малини, поради високото съдържание на пуринови основи в тях.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.