https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Подутина в слабините – колко опасен е този симптом

0

Подутина в слабините може да се появи без каквито и да е симптоми за някакво заболяване

podutina v slabinite
Подутина в слабините при херния

Но може и заедно с нея да се появи и болка. И в двата случая причината трябва бързо да се установи. Ето каква може да е тя:

Полова инфекция

Най-опасен е вторичният сифилис, но има много други първични инфекции, предавани по полов път. Подуват се лимфните възли от басейна на малкия таз, където са половите органи и пикочният мехур. Самите възли имат пречистваща функция и поради това се възпаляват при инфекции. Такива подутини могат да се открият и по вътрешната част на бедрата. Възлите може и да не болят. Диагнозата се поставя след кръвна проба, а лечението е сравнително лесно – мускулно инжектиране на пеницилинови антибиотици.

Подутина в слабините при херния

Появява се при тежко физическо натоварване, дори при силна кашлица. Възможно е в легнало положение подутината да се прибира, а при изправяне или ходене да се увеличава. Заради слабост на мускулите от коремната стена чревни бримки от корема преминават в слабинния канал. По-често това се случва при мъже. Ако хернията се заклещи, може да доведе до опасна чревна непроходимост.

Състоянието изисква спешна операция. При хронични хернии би могло да се носят колани и да се усилва мускулната стена. Решава хирургът.

Враснал косъм може да причини подутина в слабините

Много хора премахват окосмяването по слабините си. Понякога го правят при лоша хигиена и това може да доведе до възпаление на космени луковици. Ако процесът се усложни, се получава карбункул – подутина, в която има гной. Може да се наложи и намесата на хирург.

Вирусна инфекция е причина за подутина в слабините?

Болести, предавани по въздушно-капков и контактен път, като мононуклеоза, заушка и др. могат да протекат с подутини в слабините, но без болка. Уголемяват се и лимфните възли около тила и шията. Има висока температура и отпадналост, характерни за вирусните инфекции. След лечението на инфекцията подутините спадат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.