Подаграта се лекува с прочутата диета на проф. Мартин Шмолих

Подаграта е заболяване, при което се увреждат ставите и често причинява затруднение в движението

подаграта
Подаграта се разпознава по един основен симптом. Най-характерният симптом е болката в областта на големия пръст на ходилото. Засяга най-често мъжете в зряла възраст. Причината за подагра е повишена продукция на пикочна киселина или недостатъчното й отвеждане от организма чрез бъбреците. Тези отклонения се дължат на фамилна обремененост или на нездравословен начин на живот.

Диетата заема централно място в комплексното лечение. С нея се цели да се намали вносът на т.нар. пуриновани вещества с храната, от които се образува пикочна киселина. Не се допускат месо (особено от млади животни), субпродукти, шоколад, риба, всякакъв вид алкохол.

Германският експерт по клинично хранене проф. Мартин Шмолих заявява пред специализираното издание „Апотекен умшау“, че пациентите с подагра трябва да внимават с месото, дреболиите и морските дарове, но не и да се лишават напълно от тях. В малки количества те са допустими. Специалистът препоръчва да се спазва прост и лесен здравословен режим на хранене, вместо да се измъчва организма с диети.

Проф. Шмолих не забранява напълно и алкохола

Допустимо е от време на време да се пие малко количество вино. Забранена е бирата и концентратите, както и газираните напитки.

Кафе може да се пие, предимно турско, не от машина и да не е нес. За кафето са необходими още проучвания, но е сигурно, че в малки количества не вреди.

За подпомагане лечението на подаграта може да се взимат допълнителни дози витамин С. Допълнителният му прием задължително трябва да се съгласува с лекар, който да вземе предвид цялостното здравословно състояние на пациента. Напитките, към които трябва да се придържат болните от подагра са билкови чайове и вода.

За зеленчуците и варивата диетолозите са по-радикално настроени. Досега те издаваха категорични ограничения за някои растителни продукти. Ново американско проучване разкрива, че хората с подагра не бива да се лишават напълно от варива, аспержи, спанак.

Протеините в тях могат да окажат дори благоприятно влияние върху стойностите на пикочната киселина.

Основен враг при подагра си остава фруктозата в напитките и сладкарските изделия. Според проучванията простите захари действат неблагоприятно, подобно на алкохола. Все пак плодовете имат място в хранителния план, но не повече от две порции дневно, допълва проф. Шмолих.

Много лекари смятат, че наднорменото тегло е основен рисков фактор за подагра. При гранични стойности на пикочната киселина е желателно да се ядат повече зеленчуци и обезмаслени млечни продукти. Дори 250 мл обезмаслено прясно мляко или айрян дневно спомагат за изхвърлянето на пикочната киселина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.