Специална диета е спасение от подагра и артрит

Възпалението свързано с подагра, често причинява силна болка. Но едно скорошно проучване е установено неочаквано решение на този проблем

подагра

Оказва се, че диета, богата на фибри, помага за постигане по-ниски нива на възпаление и облекчаване на болката при подагра, пише на Zee News.

Факт е, че изобилието на фибри в диетата активира някои бактерии в стомашно-чревния тракт. Те започват да работят по отстраняването на възпалението. Учените са на мнение, че този подход може да проработи и при артрит

Припомняме, че подаграта е метаболитно нарушение, при което има натрупване в ставите и различни тъкани на тялото на уратни кристали под формата на мононатриев урат натриев или пикочна киселина, която предизвиква възпаление и болка.

С изобилието на фибри в диетата бактериите в храносмилателния тракт, започват да произвеждат късоверижни мастни киселини. Тези съединения инициират апоптоза (смърт) на неутрофилите (клетки, включени в имунната защита), и намаляване на възпалението.

Както вече стана ясно, подаграта е свързана с излишък на пикочна киселина в ставите. Експерти от Johns Hopkins University са открили: диетата DASH, разработена за профилактика и лечение на високо кръвно налягане, намалява нивото на пикочна киселина. Тази диета включва плодове, зеленчуци и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Проучването показва: ефективността на диетата може да се сравни с лекарствата, използвани за лечение на подагра. Отдавна е известно, че злоупотребата с алкохол и червено месо увеличава риска от подагра. Но досега учените не са знаели коя диета може да намали този риск.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.