Почивката пази физическото и емоционално здраве

почивката

Почивката пази от нервен срив

Известно е, че съдбата е капризна: може да те стъпче в канта, а след това да те издигне на пиедестал

почивката
Почивката пази от нервен срив

Но най-неприятното са не възходите и паденията, а паузите в стремителния ритъм на делниците, периодите на затишие и покой, на скучно, еднообразно съществуване в очакване на промяната…

НАПРАВИ ПАУЗА – ПОСЛУШАЙ ТИШИНАТА

Съществува стар славянски обичай преди излизане от дома да се поседне и помълчи. Това дава възможност човек да се огледа, спокойно да помисли дали не е забравил нещо важно. И разбира се, да изпрати положителен заряд към набелязаната цел на пътуването. Точно същата роля играят и паузите в нашата съдба – те ни позволяват да натрупаме сили пред новия житейски етап.

УТРОТО E ПО-МЪДРО ОТ ВЕЧЕРТА

Ако времето на принудително бездействие се окаже твърде дълго, само силният духом е способен да го преживее и да не падне морално и физически. Но Висшите сили удължават „антракта“, ако човекът не е готов за новия етап, не е съзрял морално за вземане на важно решение или светът не е готов да възприеме очакваните промени. Когато са спазени и двете условия – време и готовност, настъпва периодът на реализация, заради който съдбата е направила паузата.

ЗАСТОИ ПО ГРАФИК

Може би изглежда, че всеки от нас има свои периоди на застой? Всъщност не е съвсем така. Според астролозите (и практиката потвърждава изводите им), на определена възраст в съдбата на всеки човек настъпват напълно предсказуеми периоди на затишие. Искате да знаете кога предстоят за вас? Ето какво показват астрологическите изчисления. През живота всички събития се ръководят от бързите планети – Марс, Меркурий и Венера, както и от дневното и нощното светило – Слънцето и Луната. А периодите на застой и бездействие дължим на влиянието на Сатурн и Уран.

Краткотрайните сатурниавски спирки (или кризиси) се случват на всеки осем години. Първият от тях настъпва на осемгодишна възраст, а след това се повтарят на 16, 24, 32 и т.н. Най-чувствителната „звездна“ пауза, обусловена от влиянието на Сатурн, ни дебне на 51 години. Хората, навлезли в тази преломна възраст, най-малко половин година изпитват страх, апатия, изгубеност, паника. За поддържане на духа трябва да не се забравя, че това време се предоставя на всеки за избор на нова житейска програма за дълги години напред. И само от нас, от нашето поведение в този период зависи каква ще е старостта ни – време на просветление или на унило вехнене.

Дългите Уранови спирки настъпват веднъж на 20 години. Затова най-главната житейска пауза, родена от влиянието на даете планети – Сатурн и Уран, започва на 40 и продължава до 43-44 години, но може да е и по-дълга. Това е може би най-сериозният от периодите на застой в житейския път на човека и е много важно да го прекараме разумно.

КАК ДА НАПРАВИМ ПАУЗА

За да приближим желаното време на подем и успех, да реализираме максимално шансовете си, важно е да умеем да правим пауза (правилно да разпределим силите си и да се концентрираме върху определени задачи).

Първостепенна задача е да се научим да се отпускаме и да си почиваме. И тя е може би най-трудна за изпълнение. Приемете този момент като даденост: по време на паузата бързането, тичането, новите запознанства са абсолютно безсмислено хабене на сили и енергия. Вашият влак е влязъл в гарата и е спрял! И колкото и да го бутате, не можете да го помръднете по-рано от определения срок!

За да преживеете състоянието на принудително бездействие, постарайте се да пренастроите организма си на друг ритъм: увеличете времето за сън, откраднете си няколко минутки за почивка през работния ден. В това време е полезно да се заемете с изчистване на организма, релакс, оздравителни практики, медитация. За да възприемете новия ритъм, ще ви помогне воденето на дневник, карането на велосипед и т.н. Съкратете до минимум общуването.

За възстановяване на емоционалното и душевното равновесие нека ви стане правило преди сън да изпълнявате проста поредица от действия: разходка на чист въздух – спокойно съзерцание и мечти за приятни неща – масажиране на стъпалата – лягане в леглото – медитация -заспиване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.