https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Всичко, което трябва да знаете за най-ефективното и бързо почистване на дома

0

Ако сте като повечето хора, най-вероятно чистите дома си веднъж седмично, а веднъж в годината правите основно почистване

pochisvane na doma
За някои места обаче е очевидно, че трябва да се чистят по-често – като тоалетната и душа. За други приемате, че четката и парцалът играят по-рядко.
Ще се изненадате може би, че основното чистене веднъж годишно не е достатъчно за много от нещата вкъщи. Ето примерно упътване за това кое колко често се нуждае от сапун и вода.

Спални артикули:

Чаршафи

Трябва да се перат веднъж седмично. Потта и мъртвите кожни клетки се натрупват в чаршафите и са основа за поява на прах, акари и други микроорганизми. Така че не забравяйте да ги перете редовно.

Одеяла

Да се перат на всеки 6 месеца. И те като чаршафите събират прах и акари. Още по-добре е да се перат преди всеки нов сезон.

Почиствайте го един път месечно. Това ще помогне за премахване на прах, акари и други алергени. Може да си купите протектор за матрак, което ще улесни чистенето.

Принадлежности за баня:

Хавлиени кърпи

Да се перат на всеки 4-5 използвания. Дори да изглеждат чисти, те се мокрят постоянно и бързо се превръщат в развъдник на лоши бактерии. В идеалния случай трябва да се перат два пъти седмично заедно с другото бельо.

Тоалетна чиния

Да се почиства всяка седмица. Ако имате голямо домакинство или често каните гости, се налага да го правите 2-3 пъти седмично и винаги след като сте имали гости.

Да се чисти веднъж в месеца. Във фугите бързо се развъждат токсични плесени.

Кухненски пособия

Парцал за попиване на влагата. Да се пере поне веднъж седмично. Той поглъща всички бактерии и вируси, които живеят в кухнята. Дръжте го отделно от кърпите за подсушаване на чинии, тенджери и тигани.

Мивка

Чистете я веднъж месечно. Кухненската мивка става по-мръсна и от тоалетната чиния, ако не се почиства достатъчно често. Повечето хора нехаят да чистят и канала на мивката и от това в кухнята се настанява характерната лоша миризма. Чистете мивката и канала с вряла вода. Преди това сипете в тях смес от 2 чаши вода и по една чаша сода за хляб и оцет.

Фурна

Чистете я на всеки 6 месеца. Така тя няма да опушва дома ви, когато печете пици. Всичко, което трябва да направите, е да отделите стелажите и скарите. Смесете 1/2 чаша сода за хляб с 3 с.л. вода и нанесете пастата по цялата фурна и вратата й, като внимавате да не докосвате нагревателните елементи. Оставете сместа да действа 12 часа.
Междувременно поставете скарите и стелажите от фурната на дъното на ваната върху стари кърпи. Те ще я предпазят от надраскване. Пуснете много гореща вода да покрие решетките и стелажите и сипете 1/2 чаша почистващ препарат. Нека да престои една нощ. После с четка изтъркайте останалата мръсотия. Изплакнете и подсушете.

С влажна кърпа отстранете пастата от сода от фурната. Напръскайте повърхностите с бял оцет и подсушете. Накрая поставете стелажите обратно.

Хладилник

Да се чисти на всеки 3 месеца. Почиствайте вратата, чекмеджетата, стелажите с разреден оцет в началото на всеки сезон. За да няма лоши миризми, дръжте в хладилника сода за хляб в отворена кутия. Тя абсорбира мириса от продуктите.

Тенджери и тигани

Нуждаят се от основно почистване три пъти в годината. (При условие че се мият след всяка употреба.) Поставете ги в мивка, пълна с топла вода с добавена чаша оцет. После ги изтъркайте с
гъба и препарат за съдове и ги изплакнете добре.

Стълбище

Да се чисти всяка седмица, за да се избегне внасянето на прах и мръсотия в дома. Ако имате дървени подове, мийте ги всеки месец.

Килими и черги

Чистете ги веднъж седмично с прахосмукачка, за да отстраните алергените и натрупания прах. Добра идея е да ги перете два пъти годишно.
Почиствайте я веднъж месечно, пише „Здраве без лекарства“. Гумените пръстени в пералната машина хващат плесени, ако перете често. Мухълът полепва по дрехите и в тях остава лоша миризма след пране. Ето защо е важно да дезинфекцирате редовно пералнята със сода за хляб и оцет.

Дамска чанта

Почиствайте я всяка седмица. Чантата може да ви зарази с бактерията ешерихия коли и други опасни гадинки. Създайте си навик редовно да изсипвате съдържанието на чантата и да я бършете отвътре и отвън с естествен дезинфектант. Добре е също така да перете на ръка и да изсушавате на въздух памучните портмонета.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.