Почеркът се променя с възрастта: Защо?

Почеркът се формира в детството, на около 7 – 10-годишна възраст, когато се усвояват писмените навици


Към 13 -14 години почеркът се променя. Педагозите и родителите смятат, че той се разваля. Графолозите твърдят, че на тази възраст почеркът излиза от шаблона и придобива индивидуални черти. Около 20-ата година се оформя окончателно. Затова диагностиката по почерка трябва да се провежда на тази възраст. Но всъщност начинът, по който пишем, варира през целия ни живот. Причината са… вътрешните изменения, настъпващи в организма.

За първи път за връзката на почерка със здравето се заговаря през 1966 г., когато излиза книгата на Паола Коломбо „Графотерапевтика“

В нея е изказано революционното за онова време предположение, че почеркът може да посочва нарушения в работата на ендокринната, нервната, сърдечносъдовата система, ставите и стомаха.

Днес, половин век по- късно, експериментално е доказано, че до промяна на почерка водят не само груби поражения, но и всякакви, дори най- незначителните изменения в кръвообращението на мозъка и работата на нервната система.

Най-тревожният сигнал е, когато почеркът се промени рязко, за миг. Най-често това говори за съдови катастрофи в главния мозък.

При пациенти с нарушено кръвообращение на главния мозък се губи яснотата при писане. Буквите стават по-едри, често сменят местата си. Такива изменения могат да бъдат признаци за микроинсулт (големият инсулт не се нуждае от фина диагностика). Затова при такива изменения, ако на пръв поглед не се е случило нищо тревожно със здравето, спешно се обърнете към невролог.

При болестта на Паркинсон почеркът става равен, дребен, намалява и с писането буквите постепенно почти изчезват

Причината е, че човекът се опитва да овладее тремора в ръцете и да се контролира.

Неравномерните „треперещи“ букви свидетелстват за болестта на Алцхаймер (деменция). Анализът на почерка може да помогне да се установи болестта в ранните стадии, което позволява да се започне лечение, което да забави развитието й.

Нова методика за определяне на паркинсон и алцхаймер с помощта на компютърни технологии вече се използва в Израел. Прибор, състоящ се от електронна химикалка и хартия, оценява времето на контакта на пишещото пособие с повърхността, скоростта на писане, размера на буквите и разстоянията между думите, степента на натиск и т.н. Приборът позволява с точност 95% да се установи болестта на Паркинсон преди появата на симптомите на заболяването и да бъдат предотвратени, преди да започнат да влияят върху качеството на живота. С прибора се диагностицира и синдромът на хиперактивност с нарушение на вниманието при децата.

През 2015 г. в изследователския център на Университета в Кеймбридж група специалисти, изучаващи болести на централната нервна система и мозъка, предлагат да се използва цифрова химикалка, снабдена с камера и специален софтуер. При първите тестове учените безпогрешно определят пациентите с когнитивни нарушения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.