Победете пролетната умора с ето тези ефикасни съвети

Пролетната умора може да мине неусетно, но може и да ни разболее

умора
Победете пролетната умора с ето тези ефикасни съвети

На 29 март преместваме часовниковите стрелки с час напред. От тази промяна губим един час сън, което за известен период обърква обичайния ни ритъм на живот и още повече задълбочава пролетната умора.

За да сверим биологичния си часовник с лятното време, трябва най-вече да привикнем с новото разписание на вечерното заспиване и сутрешното ставане. Адаптацията трае около 10-ина дена. В този период биоритмите сякаш изостават от астрономическото време. В обичайния за заспиване час човек все още се чувства бодър. Изморявайте се повече, за да влезете бързо в крак, съветват лекарите. Наблегнете на активното движение и спорт в този преходен период. Но избягвайте физическите занимания няколко часа преди да се отправите към леглото. Иначе рискувате да си навлечете повишена възбудимост и безсъние, а на сутринта – умора, раздразнителност и усещане за тежест. Предпазната мярка не важи за разходката на чист въздух. Два часа преди сън тя се отразява благотворно. А успокояващото и действие повишава устойчивостта на стрес. Осигурете си 7-8 часа сън. По-продължителният засилва усещането за отпадналост и апатия.

На вечеря се въздържайте от обилно хранене, предпочитайте по-леки ястия. Яжте поне 2 часа, преди да си легнете. Сутрин не пропускайте закуската. Дори да сте от хората, които обикновено минават без нея, направете усилия и хапнете нещо малко. Умереното хранене действа разсъняващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте чаша хладка вода с резен лимон.

Преди да излезете за работа, вземете ободряващ душ. Може да приложете контрастна смяна на топла и студена вода – тя тонизира тялото и премахва отрицателната енергия. От полза са сутрешната гимнастика и дихателните упражнения на отворен прозорец.
Популярната поза свещ от системата йога е много подходяща за сънливи и уморени хора. Тя се прави от легнало положение, като тазът и краката се повдигат, а свитите в лактите ръце служат за опора на тялото. Стойката помага за връщането на венозна кръв от крайниците към сърцето и подобрява оросяването на мозъка. Упражнението е противопоказано при по-напреднали атеросклеротични процеси, при високо артериално налягане и повишено вътреочно налягане.

Добър ободряващ ефект има точковият масаж на средната част на кутрето на дясната ръка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.