https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо е полезно да седим „по турски“

0

Позата „по турски“ е идеална за отмора след тежкия ден

po turski
Организмът ни се нуждае от почивка. И колкото и да е странно, тя не се изразява единствено в лежане на дивана. Оказва се, че идеалното положение за тялото и за умствения отдих е… седенето „по турски“.

След позата „лотос“ това е оптималният вариант за почивка, тъй като „лотос“ е доста трудна за изпълнение. Седнете на килима и скръстете крака така, че ребрата на стъпалата да се окажат на пода, а петите да са обърнати нагоре. Тази поза е любима за източните народи. Но е обичана и от децата, ако се чувстват свободни и разкрепостени. С какво това положение на тялото е толкова удобно?

Сядайки „по турски“, ние привеждаме тялото си в пълно физическо равновесие, а мозъкът ни се успокоява, така че всички отрицателни мисли просто се изпаряват.

Позата „по турски“ отстранява напрежението в мускулите, нервите, сухожилията, а съответните участъци от мозъка започват да функционират по-добре.

И това не е всичко. Тази поза поставя всички органи в долната част на тялото в правилно положение, което способства за тяхното оздравяване. Най-добре е упражнението да се прави след трудовия ден, късно вечер.

Застанете в позата за 5 -10 минути. Гърбът обаче трябва да е в строго вертикално положение. На първо време ще изпитвате неприятни усещания, но постепенно тялото ще свикне и ще почувствате истинско облекчение, а след това и оздравяване и подмладяване на организма…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.