https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

4 съвета за по-добро начало на деня

0

За по-добро начало на деня закусвайте винаги, когато имате възможност

po dobro nachalo na denya
Какви хранителни компоненти са нужни на тялото ни за по-добро начало на деня?

Нашето тяло се състои от сто трилиона клетки и те се нуждаят от 114 хранителни компонента. Когато сутрин се събудим, в тялото ни няма нищо. Всичко е изчерпано и то се нуждае от енергия. Необходими са му полезни мазнини, въглехидрати и белтъчини. Те трябва да се подадат със старта на деня. През нощта става репродукцията и регенерацията на клетките и в ранните сутрешни часове те отново се нуждаят от мазнини, въглехидрати и белтъчини, за да се заредят с енергия. Ако дадем на тялото си прекалено много въглехидрати, то ще има ниско ниво на енергия. Затова много хора прибягват сутрин до кафе, вместо да си набавят всички хранителни вещества за тялото. В кафето няма минерали, витамини, белтъци. Тази течност само може да изчерпи голямо количество вода от нашето тяло.

Как трябва да изглежда една правилна закуска за по-добро начало на деня?

Сутрин първо трябва бързо да почистим тялото си от токсините и да му осигурим вода. Добре е да стартираме деня с чаша-две приятно топла вода. Следващото важно нещо е да възстановим всички строителни елементи на организма, които той е изразходвал през нощта. Необходимо е да му осигурим енергия и да не повишаваме или да понижаваме нивото на кръвната захар. За целта е нужно в закуската да имаме белтъчини от сирене, извара, мляко, яйца. Необходимо е да хапнем целулоза от суровите ядки. Да осигурим витамини и минерали от зеленчуците. Много хора не ядат зеленчуци сутрин, но те са подходящи и за това време на деня. А полезни мазнини може да си осигурим от маслините.

Може да сервираме пълнозърнест хляб, но препечен, за да не става на топка в стомаха, а и в този вид ще улесни храносмилането.

Добре е да се приемат зеленчуците според сезона. Сега има авокадо, ряпа, червено цвекло, айсберг, китайско зеле.

Какво да включва обядът?

Отново е добре в него да има баланс на мазнини, въглехидрати и белтъчини, да не се отива в крайности. Важно е да имаме салата, която съдържа целулоза. Тя подобрява процеса на храносмилане в нашето тяло и снижава реакцията на кръвната захар.

Добре е месото и рибата да се приемат в обедните часове, за да има достатъчно време за смилането им. Консумират се със зеленчуци.

За вечеря е важно да се приема по-лека храна. Тя може да е салата и варено яйце. Не е добре да натоварваме тялото в това време на денонощието. Важно е вечерята да се поднесе поне 3 часа преди лягане.

Да хапваме ли сладки неща?

Всички пакетирани сладки неща съдържат много консерванти и вредни компоненти. Затова в междинните часове между храненията човек може да се подкрепи с черен шоколад или домашно приготвен сладкиш, в който знае какво е сложил.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.