Пневмония често посещава тези, които пропускат посещение на зъболекар

Когато чуят пневмония повечето хора си мислят за настинка, бронхит, възпалени бели дробове, но има и още нещо, което трябва да се предположи

пневмония

Никой не знае как, кога и дали ще развие пневмония. Но всеки трябва да е информиран. Затова прочетете статията и научете за интересната връзка между болестта пневмония и посещението при зъболекар.

Ако не ходите редовно на зъболекар, бъдете подготвени за възможно развитие на пневмония. Нещо повече, това се отнася дори и за иначе здрави хора, предупреждават американски лекари.

Специалистите са проследили около 26000 души, пише The Sydney Morning. Професор Йорг Еберхард, ръководител на изследването е на мнение, че устата и зъбите са маркери на системни заболявания.

Проблемите със зъбите могат да доведат до смущения в съня, речта, намаляване на производителността, бързо развитие на съществуващата болест на сърцето.

Що се отнася до наблюденията на американците, някои от 26246 души по време на проучването са развили пневмония. Хората, които не са планували и посещавали редовни прегледи при зъболекар, са имали 86% повишен риск от пневмония в сравнение с хората, които сядат на зъболекарския стол поне два пъти годишно.

Бактериите, които причиняват пневмония включват стафилококи и стрептококи. А те често се развиват в устната кухина. По време на вдишване някоя от тези бактерии и може да се засели в някой развален зъб и така да попадне в белите дробове. Хигиената и лечението на зъбите намалява бактериалната концентрация. Проблемът е особено важен за онези, които имат много развалени зъби и не посещават зъболекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.