Пневмония след усложнение от грип – опасно състояние

Пневмония след усложнение от грип може да бъде причина за хоспитализация на пациента

Пневмония – едно заболяване, което никога не идва само!

пневмония
Пневмония след усложнение от грип – опасно състояние

Актуалният през този сезон грип е особено неприятен, тъй като бързо отива към белите дробове.

Прието е, че пневмонията е възпаление на белите дробове, което се предизвиква от бактерии като пневмококи, стафилококи и микроплазма. Подобен тип инфекции наистина са доста разпространени, но напоследък все по-често се срещат пневмонии от вирусен произход, главно от грипен вирус.

Пневмония може да се развие като усложнение след остри респираторни заболявания (ОРЗ) през второто-третото денонощие след началото на болестта. За разлика от бактериалните пневмонии, които обикновено се срещат при по-възрастните и при малките деца, от вирусното възпаление на белите дробове страдат най-вече хора от 18 до 39 години.

Известно е, че вирусът попада в организма по въздушно-капков път при общуване с болен. Ако човек не е ваксиниран срещу грип и пневмонии, вероятността да се разболее след подобен контакт е твърде висока. Но голямо значение има и състоянието на имунната му система. Ако защитните сили на организма са отслабнали, вирусът прониква дълбоко, а при липса на адекватно лечение води до заболяване. По правило то се развива 2-5 дни след контакта с болен от грип.

Вероятността от белодробни усложнение е по-висока при хора с хронични заболявания на дихателните пътища

Това са бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), саркоидоза, астма. Податливи на пневмония са тези, които имат проблеми със сърдечносъдовата система, както и страдащите от диабет и затлъстяване. Инфекции като хепатит, туберкулоза и ХИВ увеличават предразположеността към пневмонии и правят нейното протичане по-тежко. Уязвими са бременните жени заради понижения имунитет през този период. Бъдещите майки много по-често от останалите хора получават опасните усложнения на пневмонията – плеврит, оток на белите дробове, бъбречна и дихателна недостатъчност, възпаление на сърдечния мускул.

Лекарите предупреждават, че ако по време на ОРЗ с кашлица дишането става трудно, появяват се пенести храчки, пада кръвното налягане и/или се учестява пулсът, непременно трябва да се потърси спешна медицинска помощ. Подобни симптоми са много опасни и могат да подсказват оток на белите дробове. Хоспитализацията е задължителна.

Съществува мнение, че пневмонията винаги се съпровожда от влажна кашлица и отделяне на секрети. Но при грипната пневмония първоначално може да няма храчки, кашлицата да е суха. Щом обаче са налице други симптоми – висока температура, отпадналост, задух, дискомфорт в гърдите, срещата с лекар е наложителна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.