https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои са симптомите на вирусна пневмония?

0

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси, гъбички

Те предизвикват възпалителна реакция, при която въздушните джобчета на дробовете се пълнят с гной и други секрети.

Всеки може да се разболее, но в най-голям риск са малките деца, възрастните над 65 години, пушачите, диабетиците и другите хронично болни. При децата вирусната пневмония се развива мълниеносно и може да завърши трагично.

Температура, треска, синкав оттенък на кожата, лигавиците, ноктите, учестено дишане и ускорен пулс, задух, замаяност, силна отпадналост, кашлица – това са тревожните симптоми за инфекция в белите дробове.

Вирусните пневмонии са отговорни за около една трета от всички случаи на белодробното възпаление

В най-тежката форма на мълниеносните хеморагични пневмонии за часове от покачването на температурата се развива дихателна недостатъчност. Причината е, че малките структури на белия дроб – алвеолите, се пълнят с кръвенист секрет и не може да влиза въздух. Това се случва, когато имунната система не е достатъчно силна да спре или убие патогена на входа на дихателната система.

Болестотворният агент най-често е вирус, обикновено от грипните

Когато пробие първата защитна стена на организма, той се спуска все по-дълбоко, стига до белия дроб и за часове може да се развие дихателна недостатъчност. Навлизането на инфекцията в кръвта е условие за сепсис, който води до полиорганна недостатъчност.

Важно е при симптоми за скоротечна пневмония веднага да се постъпи в белодробна клиника с добра апаратура, защото още при началното влошаване на състоянието трябва да се започне кислородна терапия.

Успешното контролиране на инфекцията зависи от ранната диагностика и започването на ефективна терапия, подчертават лекарите.

Те съветват преди грипната епидемия, която се очаква към края на януари, хората да вземат мерки за укрепване на имунната система. Добре е да ядат повече плодове и зеленчуци, за да си осигурят витамините А, Е и С – защитници на белия дроб.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.