Плуването и хидрогимнастиката са най-добрите спортове при проблеми с гръбначния стълб

Плуването е най-подходящият спорт за децата и тийнейджърите, защото е надеждна профилактична мярка срещу гръбначни изкривявания, твърдят ортопедите

Плуването – идеален спорт за здрав гръбнак

То натоварва симетрично и равномерно гръбначния стълб. Успоредно с гръбначната мускулатура се развива и тази на крайниците, корема и гърдите.

При децата и юношите зачестяват деформациите на гръбначния стълб според лекарската статистика. Предразполагащи фактори са липсата на физическа активност, неправилната стойка, свръхнатоварванията на гърба с тежки раници, наднорменото тегло.
Причина може да е и бързият растеж на 10-11 години. В този период уголемяването на костите и прешлените изпреварва развитието на мускулите, в резултат на което се получават изкривявания.

Има три основни вида – сколиоза, кифоза и лордоза

При сколиозата изкривяването на гръбначния стълб е настрани, при кифозата – напред, а при лордозата – назад.

Обикновено след развитието на началната кривина се оформят компенсаторни извивки в други участъци на гръбначния стълб, с които скелетът се стреми да запази общия вертикален стоеж на тялото.

Профилактичните прегледи на детето имат голямо значение. Специалистът трябва да прецени дали е симетрично нивото на рамената и на лопатките. Изпъкването на едната лопатка би могло да издава завъртане на гръбначния стълб. Провежда се и т.нар. тест на Адаме. Детето се навежда напред и докторът го преглежда за изпъкване на ребрата от едната страна, което е сигнал за ротация на прешлените. Проверява също нивото на таза за евентуален наклон и еднаквата дължина на долните крайници.

При изкривявания в начален стадий помагат плуването и хидрогимнастиката, когато се прилагат с индивидуален лечебен план, изготвен qt специалист.

Другите ползи от плуването са, че подобрява координацията, функцията на сърцето и на белите дробове

Добре е да запишете детето на сериозен курс по плуване някъде на около 6 години. Тогава то разбира по-детайлно инструкциите на треньорите, усвоява правилно различните стилове и обиква плуването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.