Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/ribolove/public_html/zdrave24/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Плодовите сокове повишават кръвното налягане и причиняват диабет

Плодовите сокове повишават кръвното налягане и причиняват диабет

Плодовите сокове, и най-вече популярния фреш от портокал, е почти толкова вреден, колкото вредна е и кока-колата

плодов сок
Плодовите сокове повишават кръвното налягане и причиняват диабет

Изследователи от Технологичния университет Суинбърн предупреждават: при хората, които редовно пият плодови сокове, или фрешове за закуска, централното кръвно налягане (налягането в аортата) е значително по-високо, отколкото при тези, които го пият от време на време. Централното кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, ангина пекторис и когнитивно увреждане.

Широко разпространено е убеждението, че плодовият сок е полезен за здравето. Очевидно, това не е съвсем вярно. Сокове съдържат не само витамини, но също така и голямо количество захар. Следователно, редовната консумация на плодови сокове може да доведе до прекомерно натрупване на захар и да допринесе за развитието на хипертония, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

Предишни изследвания са показали, че портокаловият сок е също толкова вреден, колкото и кока-колата. Една кола съдържа 139 калории, а 250 милилитра сок – 115, или седем супени лъжици захар. Междувременно, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се консумират не повече от шест супени лъжици захар на ден.

Лекарите съветват да се ядат по пет порции плодове и зеленчуци на ден, включително пресни, замразени, консервирани, сушени зеленчуци или плодове и сокове. Сега, някои експерти смятат, че сокът не трябва да бъде включен в този списък. Други не са на мнение, че е задължително да се откажем от сока. Важно е да не се пие твърде много и прекалено често.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.