https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Плачете! Сълзите са полезни – гонят болестите и стреса!

0

Замисляли ли сте се защо жените са по-уравновесени и по-стресоустойчиви от мъжете? Причината е в… сълзите!

сълзите
Плачете! Сълзите са полезни – гонят болестите и стреса!

Свикнали сме да смятаме, че плачат слабите и безволевите, тези, които не могат да сдържат емоциите си, защото нормата в обществото е да не показваме чувствата си. Или да го правим само пред най-близките си. А що се отнася до плачещите мъже – това си е истински позор!

Оказва се обаче, че тези стереотипи са коренно неправилни. Невробиологът от Минесота Уилям Фрей изследва феномена на сълзите и прави експерименти. Според него „прекалено едностранчиво е плачът да се смята само за реакция на някаква мъка или следствие от разочарование. В действителност плачът е естествен като кихането. Сълзите са абсолютно нормален начин да се намали емоционалният стрес.

Нещо повече, ако не се направи, стресът има отрицателно физическо въздействие върху организма. И главният му проблем е, че това повишава риска от сърдечно-съдови заболявания“.

Ето две причини, поради които плачът всъщност говори за вашето стабилно психическо състояние.

ДОБРОТО ВИ САМОЧУВСТВИЕ

Ако си позволявате да си поплачете (па макар и причината да е тривиална – сериал или сюжет в книга), вие се освобождавате от натрупаната негативна енергия и тя се излива под формата на сълзи. Нещо повече, щом си позволите да се разплачете, вие определено ще се почувствате по-добре. Хррмонът на стреса, с който са наситени тези сълзи, ви напуска заедно с тях. Затова в стресови ситуации жените обикновено по-бързо се ориентират – те просто умеят да намират изход благодарение на това, че се избавят от стреса.

СЪЛЗИТЕ ИЗВЕЖДАТ ТОКСИНИТЕ

Доктор Фрей установява също, че сълзите помагат да се изведат токсините и негативът, които се натрупват поради стрес. Освен това плачът понижава кръвното налягане, което при хронични високи стойности може да предизвика сериозно безпокойство.

Да сдържате емоциите си, е много по-неправилно, отколкото да ги изразявате със сълзи. В случай че не си позволявате да плачете, пазете съдовете си, сърцето и нервната система.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.