Защо е полезно да плачем поне веднъж на всеки седем дни?

плачем

Полезно е да плачем поне веднъж в седмицата

Ползата от това да плачем поне веднъж на всеки седем дни е обяснена от японски професор

плачем
Полезно е да плачем поне веднъж в седмицата

За да поддържате психо-емоционалното си здраве и да не се поддавате на разрушителното въздействие на стреса, е добре да плачем веднъж седмично. Твърди го японският учен проф. Хидфуми Йошида, който от години изследва ефектите от плача.

„Опитите да се сдържаме да не плачем са стрес за организма – обяснява професорът. – Навикът да потискаме тежките преживявания може да доведе до разстройства на нервната система, хипертония, язва на стомаха, колит, сърдечно-съдови заболявания.“

Плачът е един от физиологичните механизми на регулация, заложени в организма от природата и способстващи стабилизирането на процесите в тялото. „С помощта на плача организмът се избавя от токсините, хормона на стреса и вещества, които се отделят в тялото по време на силно напрежение. Сълзите защитават не само психическото, но и физическото здраве“, казва ученият.

Неговите изследвания категорично показват, че сред хората, подложени на стрес, тези, които плачат веднъж седмично, се справят по-бързо от тези, които не плачат. Те са и по-успешни, защото по-добре разрешават конфликти в семейството и в професията си.

Терапия на сълзите – да плачем е полезно, и японският професор не е първият, който доказва това

Не трябва да сдържаме сълзите си, защото това може да ни навреди. Всички сме родени със сълзи, но по някаква причина, когато пораснем, започваме да вярваме, че сълзите са признак на слабост както за мъжете, така и за жените. Естествената нужда да плачем обаче е полезна за нашия мозък, душа и тяло по много начини.

Бактериите в организма се унищожават, благодарение на сълзите

Сълзите премахват всички бактерии в очите. Това е така, защото сълзите съдържат лизоцим (известен още като „антибиотик за тялото“), хормон, който може да се намери в кърмата и слюнката. Когато плачем, лизоцимът се освобождава и той убива 90% от бактериите по пътя си. Това означава, че сълзите не само отделят токсини от тялото, но и унищожават други токсини, които са на повърхността на тялото.

Освен това се подобрява и зрението

Това е познато на мнозина: очите ни се уморяват, когато се върнем у дома, след като прекараме целия ден на работа. Мембраната на очите изсъхва през деня, което затруднява концентрацията на очите. Сълзите овлажняват тези мембрани и зрението отново става ясно.

Вече установихме, че сълзите могат да бъдат полезни за здравето ни по много начини – подобряват настроението, намаляват стреса и предпазват очите от бактерии. Знаете ли, че сълзите от емоционален плач съдържат 24% повече протеин от албумин от всички други сълзи? Това помага за регулиране на метаболизма. Плачът може да помогне в борбата с някои други медицински състояния, като високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.