https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Плацентата може да подскаже риска от аутизъм

0

Специалисти в ранната диагностика и профилактика на наследствените и вродени заболявания, са установили, че може да бъде изследван рискът от поява на аутизъм още часове след раждането посредством изследване на плацентата. Това е революционна диагностика, която ще помогне в процесът на лечение на заболяването, което ще помогне за един нормален социален живот на детето след години. Според учени колкото повече гънки има по плацентата след раждането, толкова по-голям е рискът за развитие на аутизъм.

pri-in-vitro-zachenatite-embrioni-platsentata-se-obrazuva-po-trudnoЗа целта на проучването са били анализирани проби от общо 217 плаценти, следствие на което е било установено, че рискът от аутизъм е бил определен в точност до 90%. Ранното диагностициране на аутизъм значително подобрява възможността за нормален и пълноценен живот на детето в по-късен етап.

Все още не е ясно какви са причните за появите на това състояние, но лекарите имат догадки, че част от причините може да са късната възраст на родителите, когато са решили да станат такива, недостига на кислород до мозъка на детето във вътреутробното развитие, а също така и ниските нива на фолиева киселина, приемана по време на бременност. И все пак това са само догадки, но не и неоспорими факти, водещи до развитие на аутизъм. Ето защо е необходимо всяка бременност да бъде следена изкъсо, за да бъдат избегнати доколкото е възможно отклонения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.