https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Плацебо – лечение без лекарства

0

Плацебо е фиктивно лечение – дават ти захар с вид на хапче или имитират хирургична операция

placebo
Основно се употребява в клиничните проучвания-дава база за сравнение с други лечения.

Но само защото лекарството не е реално, не означава, че не действа. Приемът на фиктивни болкоуспокояващи например наистина намалява болката. Дори една несъстояла се операция на артрит в коляното дава резултат, сходен на този от истинската хирургия. Последиците могат да са полезни, но и вредни. При пациенти, лекувани с фалшиви опиати, може да се появят странични ефекти като при истински опиати.

Освен че е критерий за действието на дадено лекарство, плацебото е тема на изследвания и само по себе си. Кралското медицинско дружество, най-старата академия в света, има специално издание за него.

Едно от заключенията на Ървинг Кирш от Харвард, автор на предговора, гласи, че плацебо ефектът е най-силен при страдания от субективен характер. Това заключение е подкрепено от мета-анализ на плацебо проучванията до 2010 г. При депресия, казва д-р Кирш, хора, приемащи плацебо хапчета, могат да изпитат почти същия ефект като след прием на най-новите антидепресанти.

Болката също е податлива на плацебо. Ако ви кажат, че ви дават морфин, чувствате по-голямо облекчаване на болката, отколкото ако мислите, че ви дават аспирин – дори когато и в двете хапчета има само захар. Образна диагностика показва, че тази илюзия стимулира производството
на химикали в мозъка, които са естествени болкоуспокояващи, пише „Здраве без лекарства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.