https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пигментни петна – причини, поява и лечение

0

Пигментни петна се появяват по-често през лятото, но и зимата не ни спестява оцветената кожа

pigmentni-petna
Пигментни петна – причини, поява и лечение

Пигментните петна се появяват лесно, но е много трудно да се излекуват.
През лятото зачестяват проблемите с кожата, особено когато се използват неподходяща козметика, парфюми, медикаменти, дори при обилно изпотяване. Те могат да се провокират и от други заболявания, както и от хормонален дисбаланс.

Жените са по-склонни към образуване на пигментни петна. Мъжете имат по- груба и често по-тъмна кожа, което ги пази от подобни проблеми.

Цветният лишей е чест проблем. Причинява се от собствени гъбички и засяга зони между шията и кръста. Появява се и по ръцете като петна – бели, червени, кафяви, които понякога се лющят. Човек ги забелязва през лятото, като се пече на слънце, казва д-р Емил Бърдаров, дерматолог в Александровска болница.

Там, където има гъбична инфекция, кожата не потъмнява от слънцето, а остават бели петна. През зимата се забелязва по-трудно и така лишеят може да засегне голяма част от тялото. Тези гъбички не са заразни, но потенето и влагата ги стимулират. Д-р Бърдаров препоръчва дрехите, които опират в кожата, да се гладят с гореща ютия отвътре.

При по-леки форми лечението е с антигъбични шампоани, кремове и лосиони за 1 месец. След още 2-3 месеца пигментацията на петната се възстановява. При тежка форма се пият лекарства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.