Д-р Бърдаров: От пигментация мепаном не става

За пигментация на кожата вина има не само слънцето и годините, а както и много други фактори, който задължително трябва да вземем под внимание

pigmentaciya
Друг проблем са малките бели петна по кожата на ръцете и краката. Приличат на бели конфети, рязко ограничени, появяват се с възрастта и са следствие на увреждане от слънцето. Няма лечение за това състояние, но понякога то може да изчезне само. Третират го с медикаменти за витилиго, но те не са много ефективни.

Берлок дерматитът е от употребата на парфюми в комбинация с излагане на слънце. Изразява се като кафеникави петна в зоната зад ушите или в гънките на ръцете, където се нанася парфюм. Причинява го бергамотово масло в парфюмите.

Мрежовидно кафеникаво оцветяване по лицето и шията се провокира от кремове в комбинация с излагане на слънце. Нарича се меланоза на Рил. Често хората се чудят каква е тази пигментация и на какво се дължи.

Мелазмата е сериозен проблем, който засяга по- често жените и само 10% от мъжете. Свързана е с хормонален дисбаланс. Оказва се, че естрогените са основна причина за пигментацията. Проявява се при бременност, при употреба на противозачатъчни и под въздействие на слънцето. Петната са най-често по челото, бузите и около устата. Проблемът е труден за лечение. Много важна е последователността при терапията, където често се допускат грешки, казва пред вестник „Живот без рак“ д-р Бърдаров. Първо се спират противозачатъчните, избягват се слънцето, избелващите кремове, химичните пилинги. Ако не помогне, последната стъпка е лечение с лазер.

Много често директно се прилага лазер и това е грешка. Мелазмата се чисти с лазер, но после състоянието се влошава.

Промяна в пигментацията може да има и при чернодробен проблем пак заради повишеното ниво на естрогените. Тя обикновено е около очите и по челото.

Бели петна се получават и при автоимунното заболяване лупус след преминаване на лезиите

Има и по- остри форми, при които петната са като витилиго.

Напоследък зачестява и заболяването кожен лимфом. При него също има пигментации като витилиго.

Не всяко кафяво петно е старческо. Синонимът на старческо петно е сенилно лентиго. Но не всяко кафяво петно е старческо. То е вариант на себорейните веруки, но с по- плоска повърхност. Появява се с напредване на възрастта и при излагане на слънце. Не представлява сериозен медицински проблем. Премахва се с лазер, дълбок пилинг, течен азот или електрокоагулация. Трябва да се излющи петното, за да се отстрани.

От обикновените пигментации не може да се образува меланом, казва д-р Бърдаров. Мелазмата също не може да стане меланом. Много хора се притесняват от себорейната брадавица, която е образувание в епидермиса. То нараства като размер, може да стане дори черно и ронещо се, да се възпали. Но тази брадавица е съвсем безобидна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.