https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пиер Дюкан се върна с нова диета

1

Д-р Пиер Дюкан предизвика огромни полемики с протеиновата диета, станала популярна преди няколко години

dieta-dukan

Съвсем скоро Пиер Дюкан беше изключен от френската лекарска колегия, но само месеци след това – сякаш напук, пусна нова книга с нов прочит на известната си диета.

Какво е новото?

Край на чисто протеиновите последователни дни, които бяха трън в очите на повечето лекари, защото крият много рискове от натрупване на токсини, проблеми с бъбреците, черния дроб и сърцето. Новият вариант на диетата е много по-здравословен, много по-неограничаващ, много по-лесен за спазване.

Освен отпадането на многото последователни протеинови дни, в които се консумират единствено месо, мляко или яйца, новото в режима е, че още през първата седмица се въвеждат продукти като сирене, картофи или боб.

Д-р Дюкан подчертава, че този нов режим е подходящ за всички, които не държат на скоростта на отслабването, а на продължителността на запазването на резултатите. Защото със стандартния вариант на диетата се стигаше до по-бързо губене на килограми, но много от отслабващите не можеха да издържат на ограничаващото хранене zа дълъг период, по-лесно се отказваха и по-бързо си връщаха свалените килограми.

Новото е, че периодите вече са дневни. Тоест няма стриктно еднообразно меню, което трябва да се следва в продължение на седмица, а всеки ден се храните различно.

ПОНЕДЕЛНИК: бели меса, немазни риби, обезмаслени млека и сирена, яйца.
ВТОРНИК: добавят се зеленчуци, но без картофи, боб, леща, фасул.
СРЯДА: добавя се един вид плод за деня.
ЧЕТВЪРТЪК: добавят се две филии пълнозърнест хляб (за целия ден).
ПЕТЪК: добавя се малко кашкавал.
СЪБОТА: добавят се порция картофи, боб, леща или фасул.
НЕДЕЛЯ: ядете от всичко, което ви се яде, но по малко.

Според Пиер Дюкан самата идея, че човек трябва да се ограничава, много често затруднява отслабващите и ги кара непрекъснато да мислят за храна, по-лесно да се отклоняват от стриктното спазване и по-често да злоупотребяват с прекалено сладки или мазни храни. Д-р Пиер Дюкан е убеден, че ако човек не е под стрес, дори и да се храни малко повече, отново ще отслабва и дори има повече шансове да задържи новите си килограми.

Според специалиста темпото при спазването на този режим е следният: от понеделник до четвъртък губим килограми, в петък Задържаме, през уикенда качваме, но съвсем малко. Този ритъм на отслабване наистина изисква по-продължителен период следване на режима и при него загубата на килограми е по-бавна, но всъщност процентът да устоите да го следвате продължително е много по-висок.

Пиер Дюкан не е пренебрегнал и задължителната физическа активност, но подчертава, че не става дума за тежки упражнения или изморителни аеробни тренировки. Диетологът препоръчва поне по 30 минути на ден ходене. А в дните, когато сте на свободен хранителен режим или консумирате картофи, боб или леща, задължително разходките ви трябва да са с продължителност повече от час.

Comments

1 thought on “Пиер Дюкан се върна с нова диета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.