https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пазим диета, а кантарът не помръдва?

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

При спазването на диета доста често се случва кантарът да не показва и грам по-малко, въпреки стриктното спазване на правилата. Диетолозите обясняват на какво се дължи това.

Не малко хора, дори и при най-жестоката диета не успяват да свалят килограми. Дие­толозите наричат това състояние метаболитна съпротива на отслабва­нето, което обикновено е свързано с повишеното производство на инсулин. Това довежда до излишък от инсулин в организма, който не позволя­ва на мастните клетки да участват в обмяната на веществата. При това положение, хората дори и да отслабнат губят мускулна тъкан, а не маз­нини, а след време загубеното тег­ло се възвръща във вид на нова мастна тъкан.

претеглянеВ наши дни излишъкът инсулин в организма е много раз­пространено явление, което може да се равнява на масово бедствие, дължащо се на промяната в хране­нето на човечество. По принцип нормалните показатели  при възрастните би трябвало да са 0-3 еди­ници, които някои лекари смятат за непостижими. Те са по-склонни да приемат за нормални по­казателите, които са в рамките на 6-27 единици.

Нивото на инсулина при пълните хора може да достигне до 20 единици. Ако пълен човек иска да отслабне, той не тряб­ва да ограничава хранене­то си, а да го настрои така, че да намали производ­ството на инсулин. Ето и няколко съвета как да стане това:

Постарайте се основното ни хранене да бъде преди обяд и не яжте след 19 часа. По възможност вземете вана и легнете по-рано – това ще улесни организма да привикне към новия режим. Не бързайте да променяте количеството храна или характера й, а започнете като промените времето на хранене.

Не приемайте самоволно ле­карства, които блокират изработването на инсу­лин. За целта се консултирайте с ендокринолог.

Консумирайте авокадо – то съдържа вещества, които по есте­ствен път снижават ниво­то на инсулина.

Хромът играе важна роля във въглехидрат­ния обмен и повишава чувствителността на клет­ките към инсулина. Най-добър източник на хром е бирената мая.

Откажете се или ограничете до минимум и приемайте в първата половина на деня про­дуктите с висок гликемичен индекс, защото те прово­кират усиленото произ­водство на инсулин.

Ето и какъв е гликемичния индекс на някои продукти:

Бял хляб – 30 гр. – 73

Ръжен хляб – 30 гр. – 41

Варени картофи – 60 гр. – 103

Варен бял ориз -150 гр. – 64

Леща – 150 гр. – 29

Варен фасул – чаша – 28

Царевица – 150 гр. – 85

Вафли – 30 гр. – 76

Захар – 2 ч.л. – 68

Кока-кола 250 мл – 63

Мед – 25 гр. – 55

Доматен сок – 250 мл-38

Мляко – 250 мл. – 27

Кашу – 30 гр. – 22

Гpax – 150 гр. – 22

Вишни – 120 гр. – 22

Банани -150 гр. – 52

Грозде – 120 гр. -46

Ябълка – 120 гр. – 38

Портокали – 42

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.