https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пазете сърцето си с чай от глог

0

Цветовете и плодовете на червения глог са лечебни и се препоръчват при наличие на сърдечносъдови заболявания. Чаят,приготвен от тази билка, е подходящ както за невръстни деца, така и за възрастни хора. Според народната медицина чаят от черен глог има още по-лечебно действие, но този вид е рядко срещан. Различава от червения по по тъмните си, близки до черното, плодове, които са и по-сладки. Цветчетата му са събрани на кичури и започват да цъфтят малко по-късно.

гткгБиологичноактивните вещества в глога, а по-специално – проантоцианидинът, подсилват сърдечната дейност, разширяват коронарните съдове и засилват кръвооросяването на сърдечния мускул и на захранващите сърцето съдове. Отварите от глог регулирати кръвното налягане. Трябва да се упорства при пиенето на чай от глог – ефектът идва след след месеци, но е траен. От самото начало на приема обаче се подобрява работоспособността, а тежестта и стягането в сърдечната област отшумяват.

Глогът няма вредни странични действия. Много подходящ е при склеротични промени на сърцето, когато то става чувствително към интоксикации с с дигиталисови гликозиди, а те се предписват твърде често при сърдечни заболявания.

Глогът е незаменим и преди, а и след инфекциозни заболявания за засилване на сърцето.Препоръчва се и при повишена раздразнителност и дълго безсъние, отстранява нарушения на мозъчното кръообращение и помага при световъртеж.

Дневната доза е 3 супени лъжици билка, запарени в 500мл вода. Престоява 15 -20 минути, като се разъбрква 1-2 пъти през това време, после се прецежда.  Можете да го пиете,подсладен с мед или глюкоза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.