Защо имаме страх от паяци?

Всяка трета жена и всеки четвърти мъж по света имат страх от паяци

 

паяци
Защо имаме страх от паяци?

 

Анкета със 118 души, които се гнусят от паяци, показа, че само 8 от тях имат травматичен спомен за нещо, свързано с паяк.

С малки изключения паяците са безвредни, но въпреки това за тях има много митове. Причината може би е в някои техни удивителни способности – да ходят по тавана, без да падат, да ходят по вода и да се придвижват сякаш в нищото по нишки от слюнката си.

В анкета с 200 третокласници 62% от тях твърдят, че паяците са опасни за човека особено когато той спи. 72% са убедени (погрешно), че ухапването от тарантула е смъртоносно.

Страхът от паяците е повсеместен, дори показването им по телевизията кара зрителите да настръхват.

Така ли е било винаги?

Най-старото скално изображение на паяк бе открито през декември в египетската пустиня. Датирано е към 4000 г. пр. Хр. То показва, че и нашите предци са се плашели от паяците.

Обяснение защо е така дава психологът Мартин Селигмън през 1971 г. Според него хората са„биологически нащрек“ към паяците, защото в хода на еволюцията е имало период, когато те са били реална заплаха за човека. Същата теория обяснява и страховете от змиите, от тъмното и от високото.

Словашкият биолог Павол Прокоп доказва тази теория, като сравнява страха от паяци на 300 ученици в Словакия и на 300 в Южна Африка. Оказва се, че в Южна Африка той е много по-масов и това е логично – там има много повече отровни паяци, отколкото в Европа.

Друг психолог Греъм Дейвей, установява, че които се плаши от паяци, го е страх и от други гадини като хлебарки, охлюви и плужеци.

Никоя от тях обаче не е хищник и затова е трудно да си представим как нашите предци са бягали панически от пълчища охлюви или плужеци. Човекът е развил отвращение към тях и това е културен феномен, а не се дължи на еволюцията, пише д-р Дейвей.

Най-простият начин да разберем дали един паяк е опасен за човека е да измерим на око краката му. Ако са много дълги и тялото му се нанася 5-6 пъти върху дължината им, този паяк е безвреден.

Той не убива жертвите си с отровна слуз, а се храни с личинки на насекоми, които успява да изчопли с крайниците си от съвсем мънички вдлъбнатини по стените.

Спазва ли този принцип, човекът ще пощади много домашни паяци, които са негов съюзник срещу вредните насекоми вкъщи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.