Патология на потта – кога трябва да се притесняваме?

И потта си има има патология, която предупреждава за някои неприятни заболявания

потта
Докато сте на лятна разходка в горещината и изведнъж спрете да се потите, не се радвайте. Много е опасно. Говори за обезводняване, защото тогава тялото не може да се охлади по единствения начин, който владее – потенето. Трябва веднага да се хидратирате и да отидете на хладно, за да не получите топлинен удар или да припаднете. Ако продължително време не се потите въпреки горещините, налага се да го обсъдите с лекаря си – може да е свързано с неврологичен проблем. Подобен дехидратиращ ефект дават и някои медикаменти, което също изисква медицинска консултация.

Обилното потене може да е физиологична телеграма, че кръвната ви захар е паднала. Това е лесно поправимо – ще увеличите глюкозата в кръвта си, като хапнете нещо. Щом все пак продължите да се потите обилно и се чувствате замаяни, трябва да се потърси лекарска помощ.

Ако потта ви мирише много неприятно, има вероятност да страдате от синдрома на рибената миризма – генетично обусловената триметиламинурия. Тялото не може да метаболизира триметиламина от храните. Химическото съединение се среща в рибата, яйцата, черния дроб, бобовите култури. Тъй като то не се усвоява, тялото се опитва да го изхвърли с потта, която започва да мирише на развалена риба. Диагнозата е трудна – ограничен брой центрове произвеждат тестове за верифициране. Но може практически да се установи с голям процент сигурност дали има проблем, като се проследява реакцията след ядене на храни с триметиламин.

Прекомерното изпотяване може да е фокална хиперхидроза. Това заболяване с буквално къпещо изпотяване създава големи проблеми в ежедневието. Експертите все още не са съвсем сигурни какво го причинява, но са наясно, че има генетично предразположение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.