https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Топлинното изтощение е резултат от високите температури на въздуха и се среща често, когато човек работи на непосилни условия няколко дни поред. То не е като топлинния удар, но е също така опасно, като него.

Може да се стигне до топлинно изтощение след като няколко дни поред сме били изложени на високи температури и сме се дехидратирали. Има два вида топлинно изтощение. Едното идва в резултат на обезводняване на организма, при което човек изпитва силна жажда, слабост, главоболие, може да се стигне и до загуба на съзнанието. При вторият тип се наблюдава гадене, повръщане, мускулни крампи и световъртеж, които са в резултат на дефицит на натрий в организма.

За да не се стигне до топлинен удар, който е животозастрашаващ и може да се стигне и до увреждане на мозъка и други необратими последици за жизненоважни органи, при първите симптоми на топлинно изтощение, трябва да се вземат адекватни мерки. Всеки се познава достатъчно добре, за да прецени, че тялото му дава съответните сигнали за нередности, като това може да са замайване, световъртеж, умора, летаргия, главоболие, мускулни крампи, гадене, бледа кожа, усилено изпотяване, учестен пулс и тъмна урина – последното е признак за дехидратиране на тялото.

zx620y348_523641Има няколко мерки, които можем да предприемем веднага, щом забележим някои от тези симптоми в нас или в близък човек, който е с нас в момента. Първото, което трябва да се направи е да се премести пострадалият на хладно и сенчесто място. Задължително трябва да се осигури прием на много течности – това може да се окаже животоспасяващо. Отпиването обаче трябва да става на малки, равномерни глътки, бавно и равномерно. Но под напитки не се има предвид кафе, бира и подобни алкохолни и кофеинови напитки с дехидратиращ ефект. Отстраняват се също така всички дрехи, които може да стягат и допълнително да влошават състоянието, заради затруднената циркулация на въздуха до тялото. Най-добре би се отразил един хладен душ, но ако това е невъзможно в първия момент, може да използвате мокри кърпички, мокра гъба или друга намокрена тъкан, за да се охлади тялото.

Най-добре би било да се направят влажни компреси на цялото тяло. Може да използвате такива помощни уреди, като вентилатори, ветрило и климатик, но на ниска степен. Оставете легнали поне половин час, за да си почине тялото. Забравете работата, сроковете и ангажиментите, защото така или иначе, ако заради вашия инат стигнете до топлинен удар, те няма да имат вече никакво значение за вас. Никой няма да ви даде медал за това, че сте се преработили до изтощение и смърт.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.