Първа помощ при изгаряне у дома

При изгаряне у дома е най-важно да запазите спокойствие и да действате незабавно, особено ако е налице изгаряне при малко дете

изгаряне

В ежедневието ни доста често има моменти, когато по невнимание се случва да се изгорим, или наш близък да пострада. В тези моменти, това е важно да се окаже първа помощ, дори и в случаите, когато това изгаряне ни се струва повърхностно.

Какво трябва да направите, ако се изгорите или има друг случай на изгаряне у дома или където и да е?

Първо, необходимо е да се премахнат контакт с предмета или веществото, който провокира изгарянето. От друга страна е необходимо да се започне процедура на охлаждане на засегнатата област. Но тук има една специфика и последователност на първа помощ за изгаряне у дома.

След премахването на контакта с обекта, провокиращ изгарянето е необходимо да се определи степента на изгаряне. Има четири степени на изгаряне:

1) Първият се характеризира с малка степен на зачервяване на кожата;

2) вторият се характеризира със силна степен на зачервяване на кожата и мехури;

3) Раните на трета степен изгаряне се характеризират с разкъсани мехури;

4) При четвъртия, най-тежък стадии, кожата е овъглена и лишена от всякаква чувствителност.

Първа помощ при изгаряния у дома от първа и втора степен се извършва като се прави охлаждане на засегнатата кожа с течаща вода в продължение на 15-20 минути.

Ако пострадалият е претърпял изгаряне трета степен е необходимо да се охлади с вода, да се сложи чиста превръзка с някакво олио или мехлем, или чист вазелин, или каквато и да е друга чиста, неутрална мазнина и да се повика лекар. При най-тежките изгаряния лекарската помощ е задължителна. В този случай просто няма какво друго да се направи.

Comments

4 thoughts on “Първа помощ при изгаряне у дома

 1. Здравейте,
  На скоро изкарах курс по първа помощ в Англия и там ни учиха, че НИКОГА не се слага мазнина , или мехлем на изгорена кожа, при оказване на първа помощ, нито пък се слага лед на изгореното. Първото, защото мазнината продължава процеса на горене и второто, защото рязката разлика между температурата на тялото и леда води до шок , особено при малки деца.
  Това което ни казаха е че се завива с cling foil, или кухненски найлон с който се завива храна и се слага в хладилника , защото този найлон предпазва от евентуална бактериална инфекция. След като се завие с найлона тогава се слага под студената вода за времето посочено по-горе и се търси лекарска помощ, особено ако пострадалият е дете, тъй като кожата на децата е нежна и много тънка.

  1. Аз проверих няколко източника, и там не пишеше нищо такова. Естествено, не съм проверявала в английски сайтове, а само в български и… бг-мама 🙂
   Може би месец преди да публикувам статията, се случи така, че полях палеца на дясната си ръка с вряла вода. Зачерви се, имаше и мехур. Държах ръката си известно време под студена течаща вода. След това забих пръста в една огромна кутия крем за тяло. Държах го известно време и го извадих. След известно време се обели и сега кожата на този пръст е някаква супер нежна…

 2. Здравей ,

  Мисля че когато се пише статия със съвети трябва да се осъзнава отговорността и че има хора , които се предоверяват на интернет, за което може да съжаляват.
  Личното мнение и опит не могат да се прилагат универсално за всички хора като правило.

 3. Sori za latinicat ama nqma bg na gsm .V UK sam i se izgorix s vrqlo olio i na dvata kraka .V speshnoto otdelenie ne napravixa nishto samo spukaxa mexurite i prevarzxa ranite na suxo bez krem bez nishto s cline film.No mi kazaxa che e trqbvolo da potopq krakata si v techashta studena voda.Izgarqniqta mi sa mejdu 2 i 3 stepen.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.