https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Първа помощ: как да действаме при кръвотечение?

0

Кръвотечението може да е опасно с живота, особено когато е обилно и не се реагира навреме, за да се спре. При нещастен случай, докато дойде специализирана медицинска помощ, най-близкият човек, дори пострадалият може да отреагира първоначално. Как точно да процедираме, за да спрем кръвотечението, докато дойде линейката?

Без директен натиск върху раната

Не са паникьосвайте, а ако раната е някъде по тялото съблечете или разрежете дрехите на пострадалия, за да огледате тялото му по-добре за още наранявания. Убедете се в раната няма чуждо тяло преди да започнете манипулацията по спиране на кръвта. Постарайте се да избягвате контакт с кръвта, сложете на ръцете си найлон, ако съвсем разбираемо, нямате ръкавици в момента под ръка.

Поставяне на стягаща превръзка

parva-pomosht-i-lechenie-na-razlichni-raniЗа да се спре кръвотечението, поставете стягащ тампон, направен от тъкан каквато ви се намира в момента – даже от дрехите ви, като размерите трябва да са по-големи от площта на раната. Гледайте кърпата да е сравнително чиста. След като намерите такъв плат, поставете върху раната и превържете отгоре с бинт или друга медицнска превръзка. При необходимост може и с накъсани ивици от горната дреха на пострадалия. Убедете се, че натискът, който се оказали върху раната е достатъчен, за да спре кръвта.

Съвет:

Когато има чуждо тяло в раната /нож, стъкло и др./, никога не изваждате сами, тъй като може да се стигне до усложняване на кръвотечението.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.