https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пародонтитът – симптоми и лечение

0

Beautiful woman smile, teeth and a fresh flower

Пародонтитът (пародонтозата) е второто по разпространение стоматологично заболяване след кариеса

Beautiful woman smile, teeth and a fresh flower
Beautiful woman smile, teeth and a fresh flower

Смята се, че пародонтитът засяга по-възрастните хора, но през последните години все повече млади мъже и жени страдат от него. Причинява се от няколко класа микроорганизми и атакува околозъбните тъкани.

Пародонтитът протича бавно. Клиничната картина включва слаби болки, парене, неприятен вкус и дъх в устата, зачервени или възпалени венци, кървене – спонтанно или при миене. С течение на времето се образува т.нар. пародонтален джоб – разстоянието между зъба и венеца става по-голямо от нормалното и там лесно попадат остатъци от храна. После този джоб нанася поражения на костта.

Венецът започва да се отдръпва, зъбите се оголват около шийките и се разклащат. Има сериозен риск да изгубите някои от тях, ако не вземете навременни мерки.

Пародонтозата изисква упорито и комплексно лечение. То включва почистване на над- и подвенечния зъбен камък, който причинява възпаление на
венците и загуба на кост. След това зъбите се полират. После може да се пристъпи към един от методите за лечение на пародонталните джобове – дълбоко скалиране. Комбинирано с антибиотичен гел, то е доста ефективно.

При много дълбоки джобове, в които инфекцията и възпалението не изчезват въпреки дълбокото скалиране, се налага хирургично лечение. При него венецът се отваря и джобовете се почистват.

Провежда се с локална упойка. След това лекарят назначава домашна терапия на пациента, който трябва да поддържа отлична орална хигиена.

В съвременното лечение на пародонтоза често се използва високоенергиен лазер.
Профилактиката и лечението на заболяването са от ключово значение за запазването на зъбите. При диагноза пародонтит редовно почиствайте зъбния камък. Сменете стари пломби и корони.

Редовно мийте зъбите, като в никакъв случай не пропускате вечерната хигиена. Ползвайте конци и интердентални четки за отлично почистване на междузъбните пространства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.