Парна баня – толкова полезна и достъпна, но знаем ли да я практикуваме правилно?

Парна баня се практикува не само през зимата и не само когато сме болни

 

парна баня

С парна баня освен здрави, можем да станем и красиви. Всяка жена знае колко полезна е парната баня при черни точки, възпаления или други кожни проблеми.

Ползата от вдишване на топли пари при респираторни заболявания е безспорна, но не много хора знаят, че при извършването на тази процедура, трябва да знаете как да дишате правилно. В противен случай няма да се постигне желания резултат и парната баня у дома би била неефективна.

Защо е толкова полезно да правим парна баня и как това влияе на тялото?

Тази процедура е много полезен и има добър ефект при лечението на респираторни заболявания.

Кашлица, настинка, грип, възпалено гърло, бронхит и пневмония – всички тези заболявания се повлияват добре при парна баня. Когато във горещата вода има билки или етерични масла, ефекта от парната баня е още по-голям. Ето защо е важно да се знае как да се диша правилно по време на тази процедура да има максимален ефект.

Ако вдишването се извършва у дома с помощта на електрически инхалатор или обикновена голяма купа, пълна с вряла вода, трябва да се диша дълбоко и с кратко забавяне, преди издишване на въздуха. Вдишвайте и издишвайте равномерно и бавно, така че парата да проникне дълбоко в нашето тяло.

При използване на инхалатор за вдишване основните правила за правилното дишане като цяло се повтарят. По време на цялата процедура трябва да се опитате да седите на едно място и да не се говори. На второ място е добре да сте направили гаргара преди парната баня, за да може по някакъв начин да се прочисти, макар и елементарно, гърлото. На трето място преди всяко издишване трябва да задържате дъха си в продължение на 2-3 секунди. Продължителността на парната баня у дома не трябва да надвишава 6-7 минути. Твърде честите процедури могат да навредят на респираторния апарат на тялото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.