Какъв рак причинява папилома вирусът?

Папилома вирусът е вторият по често-I та инфекциозен агент, който причинява рак

Половината от заразените с него нямат симптоми и ако не ходят на профилактични прегледи, разбират за инфекцията, когато тя вече е причинила животозастрашаващи заболявания. Затова за поредна година се провежда Международен ден за повишаване на осведомеността за HPV.

Човешкият папилома вирус (human papillomavirus, HPV) е в основата на рака на маточната шийка, фактор е също за рак на пениса, ануса, кожата, устата, гърлото, белия дроб. По опасност HPV се нарежда след хеликобактер пилори, която преизвиква язвите и рака на стомаха, и преди вирусите на хепатит В и С.

Ракът на маточната шийка е второто най-често злокачествено заболяване при българките

Заразяването с папилома вируса почти винаги става при сексуален контакт. С него са свързани брадавиците и кокошият трън, HPV може да се предаде и при контакт с тях. В по-редки случаи може да бъде вдишан.

Като профилактика срещу полово предаване се препоръчва използването на средства за безопасен секс и избягване на рискови контакти. Презервативи са нужни при всички видове секс, не само при традиционния, защото заразяването с HPV може да доведе до рак на ануса и устата, подчертават медиците. Те напомнят, че има ваксина, която се прави преди започване на полов живот. В България тя се осигурява по национална програма и е безплатна за всички момичета на 12-13 години. Понеже е по желание, родителите трябва да заведат дъщерите си при личния лекар и да поискат да направи имунизацията.

Редовните профилактични прегледи и изследвания са единственият начин да се установи зараза с HPV и да се вземат своевременни мерки за лечение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.