https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Диета за панкреаса пази от диабет втори тип

0

Ако намалите телесната си мазнина само с 1 грам, това ще е достатъчно да прекъсне развитието на диабет, стига този грам да е от панкреаса

pankreasa
Диета за панкреаса пази от диабет втори тип

Диабетът от втори тип е хронична болест, причинена от яденето на твърде много сладки храни. Много често тя сполетява затлъстелите и обездвижени хора, но се дължи и на още множество фактори. В момента 9% от човечеството са болни от диабет.

Телата на диабетиците не произвеждат нужното количество инсулин, с което да контролират нивата на кръвната захар. Или пък техните телесни клетки стават нечувствителни към инсулина и спират да го разпознават и използват.

Ако обаче човек отслабне, нещата се обръщат. При диабета много често задстомашната жлеза, която произвежда инсулина, е затлъстяла, с твърде много натрупани в нея мазнини. Ако човек мине на свирепа диета за отслабване с малко калории, тя ще отпуши панкреаса от мазнините и синтезирането на нормални количества инсулин ще се възстанови.
При това нямат значение нито телесното тегло, нито начинът на отслабване. Важното е този 1 грам мазнини да се отстрани от панкреаса. Този извод е направен въз основа на изследване на 18 затлъстели диабетици и на още 18 души, също затлъстели, но нестрадащи от диабет. На всички е била направена операция за т.нар. байпас на стомаха. После с модерен скенер са измервани количествата мазнини в техните панкреасни жлези.

При здравите промяна не настъпила. Но при диабетиците спад на мазнините в жлезата само с 1,2% довел до възстановяването на функциите й. Те спрели приема на лекарства, а нивата на инсулин се върнали на здравословното равнище.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.