https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Паническите пристъпи или защо всеки път ни се струва, че умираме

0

111111

Паническите пристъпи може да са страшни. Всичко започва изведнъж, без да сте усетили нищо преди това. В един прекрасен ден получавате сърцебиене, ръцете ви се изпотяват, имате усещане за задух, вие ви се свят, ушите „писват”. Всичко това много прилича на симптомите на инфаркт, но не е. Става въпрос за обикновен пристъп на паника.

Напрежението трае около 10-15 секунди. Но усещането за тревожност остава.

Паническите пристъпи

засягат както хората, работещи под силен стрес, така и тези, които си седят вкъщи. Психолозите обикновено търсят някакъв онключващ момент, който е предизвикал пристъпите, но дори и те понякога не намират обяснение защо се появяват паническите пристъпи.

В много от случаите става въпрос за обикновено нарушение на химичните процеси в мозъка. Тогава справянето с проблема е лесно – предписват се няколко вида успокоителни, които регулират обмяната и постепенно пристъпите утихват. Но дори и в тези случаи засегнатите живеят в състояние на тревожност, очаквайки, че паниката може да се появи отново.

Някои заболявания на щитовидната жлеза също могат да доведат до подобни проблеми. Паническите пристъпи могат да бъдат предизвикани дори и от проблеми със стомаха.

Често потърпевшите обикалят различни лекарски специалисти и се подлагат на куп ненужни изследвания, преди да осъзнаят какво всъщност се случва с тях. В повечето случаи близките на такива хора също не допринасят състоянието им да се подобри, защото не приемат страданията им насериозно. Тогава паническите пристъпи могат да се задълбочат.

Ако не се вземат мерки с течение на времето паническите пристъпи стават все по-сериозни. Ако например първите атаки са се случили в градския транспорт или на открито, болните започват да ги избягват, застояват се вкъщи и започват да се страхуват от открити пространства.

Тези, които са преживели паническите пристъпи, наричат това „малката смърт”. Усещанията са толкова истински, че по нищо не се отличават от получаването на инсулт или масиран инфаркт.

Как можем да се справим с паническите пристъпи? Психолозите препоръчват като ефикасен метод правилното дишане. Съветват да поемем дълбо дъх през носа и след това да издишаме през устата много бавно на няколко пъти. Положителното мислене, слушането на подходяща музика, метидиране и избавяне от стреса също са сред методите, които могат да помогнат да получаваме по-рядко пристъпите на паника.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.