Как да разпознаем и преодолеем паническа атака?

Паническа атака е внезапна атака на страх и тревожност, за които няма очевидна причина

Паниката, под формата на паническа атака, може да продължи от няколко минути до половин час и е придружена от редица соматични симптоми: сърцебиене, тръпки или изпотяване, замаяност, усещане за недостиг на въздух, скованост в ръцете или краката, тремор, болезнени усещания навсякъде в тялото.

Причини за паническа атака

Това заболяване може да се развие при няколко категории хора. Първо: генетично предразположени хора, които имат или са имали роднини с панически разстройства.

Второ, хората, претоварени от външни неблагоприятни фактори. Например, тези, които са имали трудно детство, са преживели насилие или са постоянно са подложени на стрес, поради професионалната си дейност. Третата категория хора: тези, които имат механични травми и наранявания на главата.

Повтарящите се пристъпи на тежка тревожност и паника при пациенти не се ограничават до конкретна ситуация или сложни обстоятелства. Атаките са непредсказуеми и затова тези хора се нуждаят от лечение.

Обикновено специалистът прилага когнитивно-поведенческа терапия, понякога в комбинация с медицинско лечение, след което болестта изчезва.

Също така е добра идея сами да полагате усилия, за да направите атаките по-редки и да се научите как да се справяте с техните последствия, докато лекарят установи причините за пристъпите на паника.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПАНИКАТА

1. Автотренинг

Най-лесният и най-банален начин да се отървете от безпокойството. Автотерапията е насочена към саморегулиране на съзнанието и вътрешното състояние. Трябва да се отпуснете и да напишете на лист хартия: „Вече не се паникьосвам. Аз съм в мир. Определено ще се справя, всичко ще бъде наред!“

Този лист трябва да се носи с вас, а по време на атака на тревожност да го изкарате от джоба си и да го прочетете. Спомените за състоянието на спокойствие, в което е написана тази бележка, ще се появят автоматично. Емоционалната памет ще проработи.

2. Дневен режим

Това е превантивна мярка, която лекува физически и облекчава тревожността. Когато човек знае, че живее по график и животът върви по план, той няма за какво да се тревожи.

Организирайте 8-часов сън, добавете повече зеленчуци и плодове към вашата диета, премахнете кафето и алкохола, хранете се частично и в едни и същи часове на деня. Правете и упражнения сутрин или вечер.

Умерените упражнения, като бягане, предизвикват освобождаване на ендорфини, което води до намаляване на нивото на хормона на стреса кортизол.

3. Дихателни упражнения

Това е основният начин за самоконтрол с неразумното чувство на паника. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишайте, покрийте очите си и мислено се отдалечете от сегашната ситуация. Мозъкът ще бъде наситен с кислород и ще се почувствате по-добре. Използвайте не обичайното, а дишане с диафрагмата.

С помощта на диафрагмата, а с върху гръдния кош, поемете дъх, отброявайки до 5. Когато се почувствате, че сте изпълнени с въздух, задръжте дъха си за 2 секунди. След това издишайте бавно, преброявайки до 5.

Фактът, че дишате с диафрагмата ще бъде показан чрез повдигане и спускане на корема. Можете да сложите ръка върху него, за да контролирате по-добре процеса. Концентрацията на дишането ще доведе до нормална сърдечна честота.

4. Ароматерапия

Ако смятате, че наближава друга атака, поставете ментов бонбон под езика си. Или капнете малко етерично масло от розмарин, сандалово дърво или иланг-иланг на китката си. Всички тези аромати са успокояващи.

Външно изглежда, че наличието на панически атаки е без причина. Но в действителност причините са дълбоки, психологически или ментални. Най-добре е да работите с психотерапевт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.