https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пълнозърнестите храни пазят от ранна смърт

0

Пълнозърнестите храни намаляват риска от ранна смърт, причинена от болести на сърдечносъдовата система или от рак

пълнозърнестите храни
Пълнозърнестите храни пазят от ранна смърт

Това се твърди в анализ на десетина изследвания, проведени в САЩ, Великобритания и Скандинавия. Тези изследвания продължили 40 години и обхващащи над 786 000 души. В сила остава препоръката да се яде поне 48 г от тази група продукти за трайно подобряване на здравословното състояние и предотвратяване на преждевременна смърт„, казва ръководителят на изследването Ци Сун отХарвардския университет (САЩ). Хората, които всеки ден включват в менюто си 70 г пълнозърнести храни, намаляват риска от преждевременна смърт с около 22% в сравнение с тези, които почти не ги консумират. Опасността от летален изход от сърдечносъдово заболяване спада с 23%, а от рак – с 20%. Полезният ефект на пълнозърнестите продукти се дължи на богатото им съдържание на биоактивни вещества. Фибрите например освен че подобряват флората на червата, намаляват нивата на лошия холестерол.

Проучванията показват, че яденето на пълнозърнести храни, вместо отново обикновени намалява риска от много хронични заболявания. Докато изгодите са най-големи при поне 3 порции дневно, някои проучвания показват намаляване на рисковете от тежки заболявания и при консумацията на поне една порция дневно.

Посланието: всяка пълнозърнеста храна във вашата диета помага!

Разбира се, тези изгоди са най-силно изразени в контекста на една цялостна здравословна диета. Никои храни – дори и пълнозърнестите храни – не гарантират добро здраве, ако няма баланс. Важно е също да се помни, че някои пълнозърнести храни са по-полезни, отколкото други. Обикновен зърна – от кафяв ориз и киноа до пшеничени зърна – и пълнозърнести тестени изделия трябва да са на масата всеки ден, докато преработените храни да се консумират по-рядко. Разбира се, пълнозърнеста бисквитка е по-добре за вас, отколкото обикновена бисквита, но така или иначе тя пак си остава бисквита и не е добре да я хапвате често.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.