Лъжат, че продават пълнозърнест хляб, а вместо него ни пробутват менте!

Пълнозърнест, без холестерол, богато на фибри – всеки любител на здравословното хранене е прочел тези думи върху етикет поне веднъж

 

пълнозърнест Можем ли да се доверим на онова, което е изписано на етикета? Най-вероятно не.

Според едно изследване най-често от етикетите се заблуждават хората, които се опитват да живеят здравословно и да следят за теглото си. Ако сте сред тях, бъдете внимателни да не станете „жертва“ на модните означения. Американски експерти от независимия научноизследователски център за хранене CSPI (Center for Science in the Public Interest) са изготвили кратък разобличителен речник на хранителните етикети.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ, МНОГОЗЪРНЕСТ, С ЦЕЛИ ЗЪРНА

Производителите на хляб и закуски слагат етикети, на които пише, че продуктът им е пълнозърнест, многозърнест или с цели зърна. Това не винаги е така. В повечето хлябове няма нищо повече от рафинирано брашно, оцветители и подобрители. Плюсът на необработените зърна е, че са богати на фибри и витамини от групата В и Е. Пълнозърнестото брашно съдържа 25% повече протеини, 78% повече фибри и 93% повече витамин Е от рафинираното брашно. На етикета обаче трябва да е изписано „100% от цели зърна“, за да притежава продуктът всички полезни качества. Ако надписът е „многозърнест“, в продукта може да се съдържат различни зърна, но не е задължително те да са цели, както и да присъстват фибри.

С ПАРЧЕНЦА ПЛОДОВЕ

Всички знаем, че плодовете в плодовите сокове са почти отсъстващи. Чували сме, че натуралните сокове, които се продават в кутии, всъщност съдържат повече тиква, отколкото портокали. Каква е истината? Реално в повечето случаи съдържанието е по-богато на царевичен сироп и захар, отколкото на истински плодове.

БОГАТ ИЗТОЧНИК НА ФИБРИ, С МНОГО ФИБРИ

Срещаме тези означения все по-често върху бисквити и други сладкиши. Проблемът тук в повечето случаи е, че фибрите в тези продукти не са от натурален произход (от цели зърна, бобови растения, плодове или зеленчуци), а от лабораторен (например екстракт от корен от цикория, разреден прах от полидекстроза и др.). А в този случай ползите за здравето не са научно доказани.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.