https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Според древните римляни овесът не бил нищо повече от поредния плевел, докато германците правели овесена каша. В Англия и до днес се счита, че закуската може да е непълноценна, ако няма на трапезата овесена каша с кафеена лъжичка мед.

Освен като закуска, овесът е универсално средство в народната медицина. Отвара от семената или пък овесени ядки с мед се прилагат при болни от ту­беркулоза и за засилване на съпротивителните сили при деца и възрастни хора. При стомашночревни заболявания се приема овесен кисел, като средство покриващо лигавицата. Чудесно слабитетелнос средство също.

ovesОвес може да свали и температурата, възникнала подари някакво вътрешно възпаление. За целта се ползва зелен овес или пък слама. Също зелен овес или слама се ползва като диуретично и газогонно средство, при пясък и камъ­ни в бъбреците. Спиртния извлек от културате може да се приложи за укрепване на организма и за тонизиране при обща преумора, безсъние и понижен апетит. Пълен с толкова много фибри, овесът е чудесно средство за регулиране на стомаха.

Отвара от зелен овес се прилага за лечение на рахит, ревматизъм, лумбаго, а така също и при лишеи, екземи и други кожни заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.