Отслабваме само с две хранения на ден

Когато стане въпрос за отслабване най-честото, което чуваме е, че за да го постигнем трябва да имаме три основни хранения, придружени от няколко малки захранвания през деня. Скоро обаче се появиха теории, оспорващи това. В тези теории се твърди, че честото хранене не е гаранция за контролиране на апетита, и дори в някои случаи може да доведе до увеличаване на теглото.

Едно от най-новите проучвания показва, че хора, страдащи от диабет тип 2, губят повече килограми, ако се хранят само два пъти на ден, в сравнение с хората, хранещи се често с по-малко количество храна.

Проучването било проведено с участието на 54 души, разделени на две групи, които в продължение на 12 седмици спазвали два типа хранителен режим.

хранене отслабване

Участниците в първата група консумирали храна единствено на закуска и обяд, а другите приемали храна на малки порции общо шест пъти на ден, като количеството на приетите калории за деня било еднакво и за двете групи.

След края на тримесечния хранителен режим резултатите показали, че доброволците и от двете групи отслабнали, но първата група имала по-добри резултати. Участниците в нея отслабнали средно с 1,23 пункта от своя ИТМ (индекс на телесна маса), докато доброволците от втората група успели да свалят средно около 0,82 пункта от своя ИТМ. Средният ИТМ на участниците бил 32,6, като нормалното тегло, изчислено по формулата за ИТМ  варира между 18,5 и 24,9.

Експерта Тоби Смитсън отбелязва, че храненето само на закуска и обяд е трудно постижимо за голяма част от хората, тъй като техният начин на живот предразполага към най-обилно хранене на вечеря. Друг експерт – Мадлин Фернстром пък твърди, че честите хранения на малки порции през деня всъщност увеличават апетита и водят до преяждане.

Съществува и едно правило за поддържане на нормално тегло, което някои спазват, и то е да се вслушвате в тялото си – яжте, когато сте гладни и спрете, когато се почувствате задоволени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.