Отровата от скорпиони ще лекува рак?

Огромни надежди залагат лекарите на отровата от скорпиони. Тя е позната от древността като смъртоносно оръжие, но и като лек


Отровата от скорпиони представлява голям интерес за учените днес. Те искат да разберат най-вече дали би могла да се използва като лекарство за рак. Учени от Кеймбридж доказват, че токсичното вещество от някои видове скорпиони може да бъде прилагано при рак на мозъка. Заради силното си действие отровата е в състояние напълно да унищожи тумора в него. Целта е да се създаде препарат, който да съхрани лечебните свойства на отровата, но да не е токсичен и да унищожава само туморните клетки.

Китайски учени пък разработват препарат на базата на отрова от скорпион срещу рак на белите дробове и на гърдата.

Кубински екип извлича отрова от вида Rhopalurus junceus. Тя една от най-мощните. Според екипа препарати с тази отрова като активна съставка може да лекуват множество видове рак дори в напреднал стадий. Тя постига унищожаване на туморите при 75% от пациентите.

В медицината приложение намира и отровата от някои охлюви. Морският Conus araneosus е силно отровен. Може да предизвика задушаване, мускулни спазми и смърт. Австралийски учени обаче доказват, че пептидите в отровата му имат толкова силен болкоуспокояващ ефект, че се съревновават с морфина. Те разработват препарат с тях срещу всякакви болки – инцидентни или хронични. Основното му предимство е, че не води до пристрастяване като други препарати срещу болка. Екипът вярва, че освен като част от упойки и аналгетици секретът от мекотелото ще се окаже ключов компонент в и препарати срещу безсъние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.