https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Откритие: сладките газирани напитки увеличават риска от деменция и инсулт

0

Сладките газирани напитки увеличават риска от деменция и инсулт, разболяват от диабет и причиняват необратими вреди на здравето

инсулт

Експерти от Бостънския университет открили – редовната консумация на сладки напитки като кока-кола и плодови сокове, може да доведе до влошаване на паметта. Това също води до намаляване на обема на мозъка, като цяло. освен това се намаля и обемът на хипокампуса (центъра за паметта). И все пак, учените са установили, че дневното потребление на диетична сода увеличава риска от инсулт и деменция тройно.

Изследователите са анализирали данните от около 4000 души на възраст над 30 години. На доброволците бил направен ядрено-магнитен резонанс. Участниците също взели участие и в когнитивни тестове. Освен това, учените наблюдавали други доброволци в продължение на 10 години. Те били 2888 души на възраст от 45 години нагоре. Сред тях имало 1448 участници на възраст 60 и повече години, със случаи на деменция.

Проучването установило, че сладките напитки имат отрицателен ефект върху мозъка. Доброволците, които редовно консумирали кока-кола, често се сблъсквали с инсулт и деменция. Също така, тези хора често страдали и от диабет, който е известно, че повишава риска от деменция. Въпреки това, връзката между кока-колата и подобните на нея сладки напитки, и деменция та остава дори след изключването на диабетните изследвания.

И още: злоупотреба със сода води до проблеми със съня. Изследователи от Калифорнийския университет анализирали данни от почти 19 000 доброволци. Участниците трябвало да кажат как им се отразява използването на кока-кола върху съня им. Учените са открили, че много от феновете на сладките напитки с кофеин, като кока-кола и Ред Бул, спят само 5 часа на ден или по-малко, според „Росийская газета“ .

Изследването показало, че хората, които спят 5 часа или по-малко, консумират 21% повече подсладени напитки с кофеин в сравнение с тези, които спят 7-8 часа на ден.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.