Откритие: болкоуспокояващите заплашват с наддаване на тегло и смущения на съня

Активната консумация на болкоуспокояващите не само може да предизвика развитие на пристрастяване. Болкоуспокояващите може да причинят други, много по-големи вреди

болкоуспокояващите
Болкоуспокояващите са нож с две остриета. Както се вижда от едно скорошно проучване от университета в Нюкасъл, болкоуспокояващите могат да провокират затлъстяване, безсъние и високо кръвно налягане, пише „Pravda.ru“ .

Учените са анализирали ефекта на габапентин, прегабалин и няколко аналгетични болкоуспокояващи върху 133 000 души. Някои хора приемали болкоуспокояващи заедно с кардиорепарации, а други – само лекарства за сърдечни заболявания. Оказа се, първата група пациенти, в сравнение с пациентите от втората група са били с 95% наднормено тегло. Други 82% често са имали увеличаване на талията и 63% са развили хипертония. Много от тях също така се оплакали от безсъние.

Поради факта, че за първи път не стават известни отрицателните странични ефекти на болкоуспокояващите, учените са в постоянно търсене на алтернативи. Например, Лаборатория по Фитохимия SibBS Цу и лабораторията по онкофармакология „NIIFiRM“ изучава комплекс флавоноид , получен от растение лихнис. Комплексът има устойчиви противовъзпалителни и аналгетични свойства (може да се сравни с ефекта от натриев диклофенак).

Освен това, популярните болкоуспокояващи пречат на натрупването на мускулна маса. Много мъже мечтаят да натрупат мускулна маса. Но те не трябва да приемате ибупрофен. Оказва се, че въз основа на обезболяващите свойства, които има, ибупрофена забавя процесите на мускулен растеж. До това заключение са стигнали изследователите от Каролинския институт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.