Откриха трети вид близнаци

Учени от Технологичния университет на Куинсланд в Бризбейн, Австралия, откриха трети вид близнаци, съобщи „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“

Става дума за междинна форма между еднояйчни и двуяйчни близнаци.

Майката на двете бебета ги е износила в обща плацента, което е възможно само при еднояйчни близнаци. Но в този случай децата били от различен пол.

Както е известно, нормалният ембрион си поделя наследствения материал от майката и бащата в съотношение 50:50. При еднояйчните близнаци ембрионът се дели на две еднакви части. При двуяйчните две яйцеклетки се оплождат от различни сперматозоиди.

Австралийските учени установили, че в случая става дума за бебета, произлизащи от една яйцеклетка, която е била оплодена от два сперматозоида. След това трите хромозомни набора – един от майката и два от бащата, са се разпределили неравномерно между двамата близнаци. „По правило три набора хромозоми са несъвместими с живота и ембрионите най-често не оцеляват“, обяснява д-р Майкъл Габет.

Така близнаците получават 100% от майчиния генетичен материал, но само 78% от бащиния

В този случай яйцеклетката се разделила на една клетъчна група с хромозомите на майката и няколко на двата сперматозоида, втора с майчините хромозоми и няколко бащини и трета с останалите хромозоми на сперматозоидите. Накрая последната част на яйцеклетката била отхвърлена от другите две клетъчни групи.

Ако след този стадий ембрионът не се раздели, от трите клетъчни линии се получава едно-единствено бебе. Ако обаче се раздели, както в този рядък случай, от него произлизат т.нар. сескизиготни близнаци, или полуеднояйчни.

Момиченцето и момченцето, открити в Бризбейн, Австралия, са едва вторите полуеднояйчни близнаци в света, установени с генетични тестове.

За сескизиготни близнаци е докладвано за първи път в САЩ през 2007 г.

Те привличат вниманието на лекарите в ранна възраст, след като са идентифицирани с неясни гениталии. При изследване на смесени хромозоми лекарите откриват, че момчето и момичето са еднояйчни от майчината им страна, но споделят около половината от бащината си ДНК.

„Запитахме се дали има други случаи, които са били погрешно класифицирани или несъобщавани, така че изследвахме генетичните данни от 968 близнаци и техните родители“, разказва д-р Николас Фиск, който участва в изследването и е заместник-ректор на Университета на Нов Южен Уелс. В тези данни обаче учените не откриват други сескизиготни близнаци.

Възможно е те да са много редки, а е възможно и да не е така, защото без специализирани генетични тестове не може да се установи, че смятани за двуяйчни близнаци всъщност са полуеднояйчни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.