https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Откриха гена на успешната бременност

0

Не всяка бременност е успешна. Това състояние поражда много разочарования при хиляди жени по света

бременност
Откриха гена на успешната бременност

Британски учени откриха ген, от който зависи дали тази бременност ще е успешна. Този научен пробив обещава повече яснота защо толкова много жени не могат да родят.

Екип от института „Франсис Крик“ проследил развитието на човешкия ембрион в първите дни след зачатието. Учените блокирали гена, отговорен за синтеза на белтъка ОСТ4, и установили, че без него е невъзможно износването на плода.

Д-р Кати Ниакан и колегите й деактивирали ОСТ4 в 41 ембриона. Оказало се, че той е изключително важен, за да може зародишът да се развие до бластоцист – мъничка топка от 200 клетки, която се формира седмица след зачеването. По-малко от 20% от тестваните ембриони стигнали стадия на бластоцист без ОСТ4.

Резултатът от проучването има значение и за процедурите инвитро, защото само ако зародишът стигне стадия на бластоцист, може да бъде имплантиран в женска утроба.

Изследването на британския институт е поръчано от държавата, за да помогне да
се обяснят базисните причини за помятането и да се подобрят техниките за инвитро.

Проблемът е социалнозначим, защото приблизително всяка четвърта двойка среща трудности със зачеването и раждането. Инвитро процедурите също се нуждаят от усъвършенстване. Жените под 35-годишна възраст имат едва 32,5% шанс да родят здраво дете още при първото оплождане. На 37 години този шанс намалява на 27,7 и спада до 20,8% на 38-39 години.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.